Karácsonyi örömök: hogyan járjunk kedvenceink kedvében?

0
201 megtekintés
Kép: grandopet.hu
Swing Szerelem Szulák
Gondoltatok már arra, vajon családi kedvenceink hogyan élik meg a karácsonyi készülődést, és jelentenek-e nekik bármit is az ünnepnapok? Én biztosra veszem, hogy a velünk együtt élő négylábú társaink a maguk igen érzékeny receptoraikkal annyira ránk vannak hangolódva, hogy életünk legtöbb rezdülését folyamatosan érzékelik, sőt át is veszik. Így aztán biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak az esetleg feszültségekkel teli karácsonyt megelőző őrület, hanem a meghitt pillanatok is átragadnak rájuk.

De hogy magát az ünnepet hogyan élik meg, az a tudatos rájukfigyelésünktől is függ. A szeretet ünnepére való készülődéskor, amikor igyekszünk mindenkinek az életébe egy kis örömet csempészni, a legkevesebb, hogy azokról sem feledkezünk meg, akiknek az egész élete arról szól, hogy főállásban szeretnek bennünket.

Kutyusok és cicák

Mire a lakást fenyő- és gyertyaillat lengi be, a gyönyörűen terített asztalon finomabbnál finomabb fogások sorakoznak, a karácsonyfa alatt pedig minden szerettünket szépen csomagolt ajándékok várják, törvényszerűen a kutyusunk és cicánk is felfokozott hangulatba kerül. Jó eséllyel már egész nap érzékelték az alkalom különlegességét, az izgalommal teli légkört, a sürgésforgást, nem beszélve az ínycsiklandó illatokról, amik már napok, hetek óta a konyhából áradnak. Ha temperamentumuktól függően esetleg nem folyamatosan a lábunk alatt voltak, hanem inkább elbújtak, biztosak lehetünk benne, hogy szentestén ők is ott fognak sertepertélni a karácsonyfa alatt és a terített asztal körül. (Gondoskodjunk róla, hogy bombabiztos legyen a karácsonyfánk rögzítése, és ne feledkezzünk el a lelógó díszekről sem!) Ezért jó, ha már idejekorán felmerül bennünk a kérdés, és nem a karácsonyfa tövében szembesülünk vele: bele tudunk-e kutyusunk szemrehányóan esdeklő szemébe nézni, és hogyan érjük el, hogy cicánk ne a karácsonyfadíszek ártatlan pofozgatásában élje ki izgalmát (avagy rossz nyelvek szerint bosszúját), miközben mindenki az ajándékát bontogatja, illetve jóízűen falatozik? Ugye, hogy ehhez nem lenne szívünk?

Ahogy számunkra is a különleges menü emeli az ünnep pompáját, néhány extra finom falattal igazán boldog pillanatokat szerezhetünk cicánknak, kutyánknak. Karácsonyi menüként feltétlenül kapjanak bőséggel kedvenc csemegéjükből, és ezenkívül lepjük meg valami új finomsággal is őket! De a kényeztetésnek válasszuk más formáját is: akárcsak a gyerek, a kutya és a cica is kapjon olyan olyan ajándékot, amiről figyelmes gazdiként tudjuk, hogy örömét fogja lelni benne. Ha cicánk szeret kényelmesen lustálkodni, ilyenkor télen kiváló ajándék egy szőrmés bújó fekhely vagy egy radiátorpárna, és ugyanígy kutyánkat is meglephetjük egy új, kényelmes fekhellyel. Az aktívabb, mozgásos játékokat kedvelő kedvenceknél nagyobb sikert fogunk elérni valami izgalmas izgő-mozgó, csörgő-zörgő játékkal – ezzel garantáltan fel fogja villanyozni nemcsak a saját, de mindannyiunk kedvét is az ünnepek alatt (és kisállatunk vérmérsékletétől függően egy kis szerencsével még azt követően is). Kutyásoknál mindig nyerő opció az örömszerzésre egy-egy újfajta rágócsont.

Kép: grandopet.hu

A tárgyi ajándékok mellett hűséges társaink is leginkább talán annak örülnek, aminek kétlábú szeretteink: a nekik szentelt minőségi időnek.

Bár magunk is hajlamosak vagyunk ellustulni a sok eszem-iszom és a kényelmes meleg közepette, ne restelljünk nekiállni kis kedvencünkkel játszani – higgyük el, nekünk is jót fog tenni! Nagy mozgásigényű kutyánkkal menjünk hatalmas sétára: a téli erdő vagy akár csak a csendes város is gyönyörű tud lenni, és kutya és gazdi lelkét egyaránt békés nyugalommal tölti el. Bújósabb kutyusunkat és cicánkat pedig minél többet vegyük ölbe, és simogassuk-babusgassuk kedve szerint, ezzel is kifejezve szeretetünket iránta. Biztosak lehetünk benne, hogy legalább annyi szeretet fog felőle is visszaáramolni hozzánk.

A ketrecek és akváriumok lakói

Bár a kutyánál, cicánál kevésbé aktívan vesznek minket körül, gazdiként pont ugyanolyan szeretettel vagyunk imádnivaló nyuszink vagy hörcsögünk, madarunk vagy halaink, teknősünk iránt. Nagyon igazságtalan lenne, ha a szeretet ünnepére készülve megfeledkeznénk róluk, csak azért, mert ők nem állnak velünk a karácsonyfa alatt. Hiszen a maguk csendes módján egész életükben velünk vannak, és puszta létükkel, kedvességükkel és szépségükkel teszik szebbé mindennapjainkat. Fejezzük ki feléjük is szeretetünket és kedveskedjünk nekik az ünnepi alkalomból.

Nyuszinknak vagy hörcsögünknek, egerünknek el sem lehetne képzelni jobb ajándékot, mint egy bújózsák vagy egy újabb izgalmas forgó vagy libikóka. És persze a finom falatoknak ők sem fognak tudni ellenállni. Ennél feltétlenül figyeljünk arra, hogy csakis egészséges, nekik való rágcsálnivalót kapjanak, akár a kedvenc friss zöldségféléjüket, akár szakszerűen összeállított állateledelt választunk is.

Kép: grandopet.hu

Madaraknak jó döntés lehet például egy újfajta csengős csőrkoptató játék, halaink és teknősünk számára pedig valami ínyenc falat. Egy mutatós növénnyel vagy kővel pedig nemcsak szebbé varázsolhatjuk az akváriumot, de újabb bújóhelyet is biztosíthatunk nekik. A bebújáshoz számtalan jó lehetőséget kínálnak a szaküzletekben kapható barlang- vagy korsószerű üreges és látványos kerámiadekorok.

Bármit választunk is, a fő, hogy tudatos és szerető gazdiként előre gondoskodjunk arról, hogy megtaláljuk a legjobb módját annak, hogy a szeretet ünnepén egy kis plusz kényeztetést kapjanak azok a családtagjaink is, akik szóval nem, csak létükkel tudják kifejezni felénk szeretetüket, ezt viszont az év minden napján megteszik.