Június 21. a zsiráfok világnapja

0
383 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Június 21-én, azaz most vasárnap lesz a zsiráfok világnapja – mert ilyen világnap is van! Ez jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre az érdekes, „nyakigláb” állatokra, vadonbeli helyzetükre, és budapesti tartásuk másfél évszázados históriájára.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1868 óta foglalkozunk zsiráfokkal. Az első állatot még Ferenc József adományozta – Erzsébet királyné közbenjárására. Ráadásul, mivel ez az állat már vemhesen érkezett, London (1838), Párizs (1852) és Bécs (1858) után a mi Állatkertünk lett a negyedik a világon, ahol zsiráf született. És ez a zsiráfborjú volt a világon az első, akinek már az anyja is állatkertben született.

Az eltelt több mint másfél évszázad során összesen persze többször történt ilyen örömteli esemény, így összesen 34 zsiráfborjú látta meg itt a napvilágot. Utoljára 2017-ben örülhettünk újszülött zsiráfnak, sőt ki több, abban az évben – minden korábbi rekordot megdöntve – összesen három kiszsiráf is világra jött Állatkertünkben.

Kisfilm is készült róla, hogyan néz ki egy zsiráfborjú születése, s hogyan ál lábra az újszülött, hogy az emlőket megtalálva anyatejhez jusson.

A 2017-es születésű zsiráfborjak egyébként azóta is Állatkert lakói. Persze időközben sokat nőttek, magasságuk már nem sokkal marad el a felnőttekétől. Velük együtt összesen hat zsiráfot láthat a közönség a Szavanna-komplexumban.

Forrás: Fővárosi Állatkert