Jót tett a bohóchalaknak a globális felmelegedés

0
331 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az ausztráliai James Cook Egyetem kutatója, Philip Munday és csapata szerint egyes trópusi halak epigenetikus adaptációval, vagyis génjeik ki- és bekapcsolásával örökítették tovább a megváltozott hőtűrő képességet. Azt még nem tudják, hogy hosszú távon milyen következményekkel jár, ám a vizsgált egyedek egyelőre jobban vannak, mint valaha.

“Úgy élnek, mint hal a vízben,” mondta Jennifer Donelson, a sydney-i Műszaki Egyetem munkatársa. Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy ez a változás bármilyen negatívumot is hozna magával. Munday szerint a víz felmelegedésének előre nem látható hatásai is lehetnek, ezzel Donelson is egyetértett, hiszen a halak szaporodóképességét egyelőre még nem vizsgálták.

A Csendes-óceán nyugati részén élő bordó bohóchalak anyagcseréje felgyorsult, alkalmazkodott a felmelegedett vízhez mindössze egy év alatt. A korallzátonyok közelében élő halakat sem viselte meg a felmelegedés, sőt, 3 fokkal melegebb vízben élő halak általában 8%-kal nagyobbra nőttek és 29%-kal többet nyomtak – írja az index.hu.

Forrás: index.hu 
Leadfotó: keysboroughaquarium.com.au