Jobban hasonlít a hópárduc a házi macskákra, mint eddig gondoltuk

0
373 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Jay Storz, a kutatás vezetője elmondta, hogy minden macskaféle – a házi macskától kezdve az afrikai oroszlánig – olyan hemoglobint hordoz a vérében, amely nem jó az oxigénszállításban. Emiatt oxigénhiány alakul ki a szövetekben, ezért van az, hogy ezek az állatok alacsonyan fekvő területeken érzik jól magukat, ahol nagyobb az oxigéntelítettség.

A hópárduc ennek az elméletnek teljesen ellentmond, hiszen 6000 méternél is nagyobb magasságokat kedveli. Talán a hemoglobinjai úgy módosultak, hogy a többi macskával ellentétben több oxigén szállítására alkalmasak, de az eredmények arról árulkodnak, hogy hemoglobinja egyáltalán nem jobb az oxigénszállításban, írja a The Journal of Experimental Biology folyóiratban megjelent tanulmány.

A kutatók amerikai állatkertekkel együttműködve vérmintákat gyűjtöttek be nagymacskáktól. Két afrikai oroszlántól, egy tigristől, egy leopárdtól, egy párductól és négy hópárductól. A genetikai elemzések eredménye mindenkit meglepett, a hópárducok hemoglobingénjei ugyanúgy működnek és néznek ki, mint a más macskáknál megfigyeltek. Ugyanolyan gyenge teljesítményt produkálnak, mint a többi nagymacskáé, sőt, strukturális és funkcionális szempontból majdnem teljesen azonos a házi macskáknál megfigyelttel. Storz egyetlen teóriája szerint a hópárducok talán erősebb légzéssel kompenzálják vérük szegényes oxigénszállító képességét.

Forrás: hirado.hu
Fotó: AFP