Jó hír: Hazaért gemenci fészkébe Zoltán, a jeladós fekete gólya

0
615 megtekintés
Képünk illusztráció - fekete gólya - Kép: CGTN
Swing Szerelem Szulák
Március 18-án épségben hazaért fészkébe Zoltán, az első jeladós fekete gólyánk. Ez azért is nagy öröm most, mert egy ideje a jeladójáról nem érkezett információ. A jeladó vagy elveszett vagy tönkrement, mindenesetre a gyűrűje alapján sikerült azonosítani a madarat – számolt be róla a gemenczrt.hu.

Zoltán az egyetlen olyan magyarországi fekete gólya, amely úgy járta meg Afrikát, hogy pontos információk vannak vonulásának minden napjáról. A madár mozgását a Gemenc Zrt. hivatalos weblapján lehetett figyelemmel kísérni, idén viszont nem érkeztek meg a friss fejlemények Zoltánról. Októberben volt róla utoljára információ, azóta semmi.

A madarat 2016. június 23-án jelölték meg a Gemenci erdőben. A jeladók által gyűjtött információk feldolgozása a Gemenc Zrt. számára azért fontos, hogy megismerjék a fokozottan védett fekete gólyák életmódját. Ezzel a technológiával olyan helyeken is követhető a madarak útja, ahol terepi megfigyelés nem lehetséges. A megszerzett ismeretek széles körű közzétételével az erdőgazdaság a természetvédelmi szemléletformálást kívánja segíteni.