Jó esélye van a vadon élő hegyi gorillának, hogy megmenküljön a kihalástól

0
274 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Több mint 1000-re emelkedett a vadon élő hegyi gorillák száma, vagyis többszörösére nőtt az elmúlt három évtizedben a kihalás szélén élő állatfaj populációja, dacára a vadorzásnak, a polgárháborúknak és élőhelyük zsugorodásának, írja az MTI a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetre hivatkozva.

Szakértők szerint a természetvédelem egyik ritka sikertörténetéről van szó. A vadon élő emberszabásúak megszámlálása Ruanda, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság természetvédelmi hatóságainak, valamint több civil szervezetnek és a Max Planck Intézetnek a közös projektje volt.

A három afrikai ország határtérségében fekvő Virunga-vulkánok régióját a legfrissebb számlálás szerint legkevesebb 604 hegyi gorilla lakja. További 400 példány él az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban. Ezzel a teljes populáció meghaladja az ezret. A kihalás szélén élő állatokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a kritikusan veszélyeztetett fajok kategóriájába sorolták.

A legutóbb 2010-ben végrehajtott számlálás szerint a Virunga-vulkánok régiójában legkevesebb 480-ra becsülték a populációt, míg az 1980-as évek közepén hozzávetőleg 250 állatot tartottak nyilván.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a hegyi gorillák száma az utóbbi hat évben több mint egynegyedével, vagyis 26 százalékkal nőtt. A kutatók az eredményeket részben a számlálás során alkalmazott jobb módszertannal, másrészt a populáció tényleges növekedésével magyarázzák. A most regisztrált 604 hegyi gorilla közül 590-en 41 különböző csoporthoz tartoznak, míg 14-en magányos hímek.

A kutatók mintegy 440 négyzetkilométernyi területet fésültek át a hegyi gorillák nyomai után, több mint 2000 kilométeres utat megtéve. A helyszínen begyűjtött mintegy 1100 ürülékminta DNS-vizsgálata több mint másfél évet vett igénybe.

Kiemelt kép : pixabay