Jelképes vérfürdővel tiltakoztak az állatvédők a pamplonai bikafuttatás ellen

0
250 megtekintés
People cover their bodies with theatrical blood to protest against bull runs in front of the City Hall on the eve of the famous San Fermin festival, in Pamplona, northern Spain, Tuesday, July 5, 2016. The festival will begin on July 6 with the ''txupinazo'' opening ceremony, with people participating in bull runs, music and dance, through the old city. (AP Photo/Alvaro Barrientos)
Swing Szerelem Szulák

“San Fermín vérben fürdik”

– több nyelven ez a felirat állt azokon a piros vödrökön, amelyekből a kiontott vért szimbolizáló vörös festéket öntötték magukra, majd azt kiabálták: szüntessék be a bikaviadalokat.

“A San Fermín tökéletesen létezhet a bikaviadalok nélkül is. Nem az ünnep, hanem a kegyetlenség, a kínzás és az ártatlan állatok megölése ellen vagyunk” – mondta Aída Gascón az AnimaNaturalis igazgatója.

A nemzetközi PETA és a spanyol AnimaNaturalis nevű szervezetek 75 aktivistája fejére erősített szarvakkal, félmeztelenül vonult fel a város önkormányzatának épülete előtti téren, épp ott, ahol szerdán délben megnyitják az ünnepi eseménysorozatot. Az állatvédők nemcsak a viadalok, hanem a bikafuttatás és az állatokkal való rossz bánásmód ellen is tiltakoztak kiállásukkal. Gascón szerint sokan nincsenek tisztában azzal a kegyetlenséggel, ahogy megkínozzák és meggyilkolják a bikákat a futtatások után.

A woman with her face covered by theatrical blood takes part in a protest against bull runs in front of the City Hall on the eve of the famous San Fermin festival, in Pamplona, northern Spain, Tuesday, July 5, 2016. The festival will begin on July 6 with the ''txupinazo'' opening ceremony, with people participating in bull runs, music and dance, through the old city. (AP Photo/Alvaro Barrientos)

Az állatvédők aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy Pamplonában és az egész navarrai tartományban tiltsák be azokat az eseményeket, amelyek a bikával való küzdelemről szólnak. Kevesebb mint egy nap alatt több mint ötezren csatlakoztak az interneten zajló aláírásgyűjtéshez.A tiltakozás ellenére Pamplonában minden készen áll arra, hogy szerdán ismét megkezdődjön a város védőszentje, San Fermín tiszteletére rendezett kilenc napos programsorozat.

Összesen 410 különböző vallási, kulturális, hagyományőrző és szórakoztató eseménnyel várják az érdeklődőket. A programok 6 százalékában a bika főszereplő. Spanyolország leghíresebb fiestájára Spanyolország és a világ minden tájáról turisták tömegei érkeznek, hogy részt vegyenek a több napig tartó mulatozásban, evés-ivásban. A bikafuttatásokra, amelyeken a belváros csúszós macskakövein kell szaladni a szabadon engedett bikacsorda elől, azonban csak néhány százan neveznek be közülük.

Pamplonában a középkor óta rendezik meg San Fermín-ünnepét, amit Ernest Hemingway: Fiesta (A nap is felkel) című regénye tett világhírűvé.

Forrás: MTI
Fotók: huffingtonpost.com – Alvaro Barrientos/AP