Itt jártak a suttogók, a lóidomítás nagyágyúi Budapesten

0
640 megtekintés
Jean François Pignon szeretett lovaival - Kép: infochretienne.com
Swing Szerelem Szulák
Idén decemberben világpremiernek adott otthont Budapest. A Suttogók című produkció keretében hazánkba látogattak a lóidomítás nagyágyúi: Monty Roberts, a Suttogók című film legendás ihletője, Jean François Pignon, a szabadidomítás mestere, valamint a száguldó ménest lóhátról irányító Lorenzo. A nagyszabású esemény keretében rendezték meg a fogathajtó világkupa budapesti futamát is.

Az eseménynek a Papp László Sportaréna adott otthont, az előadás és a világkupa idejére az aréna teljesen átalakult. A speciális pálya kialakításához 650 tonna homokot használtak fel és több mint 100 lovat szállásoltak el az épület területén.

Jean François Pignon neve egyet jelent az erőszakmentes, kommunikációra alapozott, szabadon idomítás művészetével. Saját bevallása szerint titka egyszerű: a szeretetre épít. A lovak nyelvén “beszéli meg” velük azt is, hogy előadásain éppen mi következzen.

Két nap alatt közel 14 ezer ember tekintette meg a Suttogók című előadást

Lorenzo és gyönyörű lovai – “Szeretem, ha lovaim szabad akaratukból, élvezettel teszik a dolgukat, ha jó kedvvel, boldogan dolgoznak velem. Mindegyik ló karaktere más. Én pedig nem akarom megtörni a személyiségüket.”

Mindkét nap teltházas előadást, hozott, rengeteg rajongó volt kíváncsi a világsztárokra. A Suttogók egy kerekesszékes kisgyermek története, aki látja a huszárok felvonulását, és hazatérte után arról álmodik, hogy egyszer ő is együtt lovagol majd velük. A nézőközönség a kisfiú álmának megvalósulásán keresztül követhette végig a lóidomítás egyes mozzanatait a világ leghíresebb lóidomítóinak interpretációjában. Az első felvonásban a Nemzeti Lovas díszegység tagjai mutatták be produkciójukat, őket követte Jean Francois Pignon, aki patás társaival mutatta meg, hogy tud együtt dolgozni az ember és a ló segédeszközök nélkül.

Monthy Roberts, az igazi Suttogó és Fritz, akit az előadás estéjén látott életében először. Monthy, a világszerte ismert lóképzési technika, a CSATLAKOZÁS (Join-UP) módszer kifejlesztője, ami a lovak saját, belső kommunikációján alapszik. Nagyon leegyszerűsítve: a lovak nyelve, az EQUUS segítségével a ló és ember között, egy rendkívül pontos és árnyalt kommunikáció jön létre, és így a legbensőségesebb, legbékésebb és leghatékonyabb együttműködés alakul ki ló és lovasa között.

Ezt követően Lorenzo mutatta meg, hogyan lehet irányítani egy ménest a lehető legkevesebb eszközzel. A show utolsó felvonásában pedig Monty Roberts ismertette meg a közönséggel híres módszerét, melynek segítségével valóra váltotta, az est főszereplőjének Barnabásnak a mozgássérült kisfiúnak az álmát, aki együtt lovagolhatott Montyval.

“Már 12 éve rendezzük meg az eseményt, igyekszünk mindig valami meglepetéssel készülni a nézőknek. Idén sikerült a világ legjobb lovasszakembereit elhozni Magyarországra, így egy világpremiernek lehettünk szemtanúi.

 

Fontos, hogy minél több ember ismerje meg, hogyan is lehet a lovakkal erőszakmentesen együtt dolgozni.

Külön öröm számunkra, hogy a Fogathajtó Világkupán magyar sikernek is örülhettek a nézők” ­– mondta el Ladányi Kovács Zoltán a Lovas Show Kft. ügyvezetője.

A színházi előadás után kezdődött el a lovassportok Formula 1-nek is nevezett Fedeles Fogathajtó Világkupa budapesti futamának időmérője. A mezőnyt a világranglista pontok alapján a legjobb öt versenyző képviselte, hozzájuk csatlakozott még szabadkártyával ifjabb Dobrovitz József, így alakult ki a 6 fős mezőny.  A szombati időmérő a holland Bram Chardonnak sikerült a legjobban, őt követte a belga Glenn Geerts, a harmadik hely az idősebb Dobrovitz Józsefé lett. A vasárnapi döntő fantasztikus izgalmakat hozott, az élen azonban nem történt változás Bram Chardon megnyerte a budapesti futamot, a második Jérôme Voutaz lett Svájcból, míg a harmadik helyet az idősebb Dobrovitz József szerezte meg.

További fotókat IDE KATTINTVA a Lovas Show Facebook oldalon találsz.