Ismét pandaikrek születtek Szecsuanban

0
285 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Csingho nevű óráspanda két nőstény pandát hozott a világra félórás különbséggel, mindketten körülbelül 150 grammot nyomnak. Ez a hatodik ikerpár, amely a 151 pandának otthont adó kutatóbázison idén született. Születésüket élőben követhették nyomon a pandarajongók egy kínai és egy japán internetes videómegosztó oldalon. Kevesebb mint öt óra leforgása alatt körülbelül 120 ezren voltak rájuk kíváncsiak.
A pandák őshazájában, Szecsuanban szerdán azt is bejelentették, hogy két, eddig fogságban élő nősténypandát két év “kiképzés” után kiengedtek a szabadba. Mindketten 2013-ban születtek.

0132

A szakértők szerint Hua Csiao és Hua Jan rendelkezik már azokkal a képességekkel, amelyek birtokában természetes környezetükben, a Liceping természetvédelmi területen maguk is elboldogulnak a mindennapokban. A “vissza a természetbe” program keretében elsőként 2006-ban engedtek el egy ötéves hím óriáspandát a vulungi természetvédelmi területen, szintén Szecsuanban. A krónikák szerint azonban Hsziang Hsziang nagyjából egy évvel később a területért és élelemért vadon élő társaival folytatott küzdelemben alulmaradt és elpusztult.

0131

2012 és 2014 között három panda ismerkedhetett meg “élesben” a bambuszerdők szabadságával, s megfigyelőik szerint megtalálták a helyüket. Valamennyiüket műholdas helymeghatározáshoz szükséges jeladó eszközökkel látták el. A legutóbbi pandaszámlálás adatai szerint a világon immár több mint 1800 példány él vadon, kétharmaduk Szecsuan délnyugati erdeiben. 2013 végén fogságban 375 óráspanda élt. A külföldi állatkertek közül 17-ben tartottak pandát, kutatási, megfigyelési célból pedig a világ 12 országában 42 állat élt.

Forrás: MTI
Fotók: ecns.cn