Ismét illegális oroszlángyilkosságokról derültek ki részletek Zimbabwében

0
238 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Vadászati tilalmat hirdettek a nagyvadakra a zimbabwei hatóságok annak a nemzeti parknak a körzetében, ahol egy amerikai fogorvos nemrég orvul megölte a Cecil nevű oroszlánt, az ország népszerű állatát, nemzetközi felháborodást okozva ezzel. Sajtóértesülések szerint két másik hasonló orvvadászati ügyet is vizsgálnak Zimbabwéban, azokat a híreket azonban szakértők cáfolták, hogy Cecile testvérét is megölték volna. A zimbabwei vadállományért felelős hatóság szombati közleményében bejelentette: határozatlan időre elrendelik az oroszlánok, leopárdok és elefántok vadászatának tilalmát a Hwangei Nemzeti Park körzetében.

A hatóság azt is közölte, hogy a héten olyan információk jutottak birtokába, miszerint áprilisban vélhetően illegálisan ejtettek el egy másik oroszlánt. Az ügyben a hatóságok egy embert őrizetbe vettek, akinek a nemzeti park mellett – Cecil halálának közelében – van földje. A Reuters hírügynökség hatósági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy egy további orvvadászati ügyben is vizsgálódnak. Eszerint egy külföldi július 3-án ejtett el illegálisan egy oroszlánt. A tettes elhagyta az országot, de az állat fejét és tetemét megtalálták a hatóságok – mondta a Reuters forrása.

Azokat a szombati híreket, miszerint Cecil egy testvérét, Jerikót is megölték volna, a Cecil falkáját nyomon követő szakértők ugyanakkor cáfolták. A kutatócsoport egy tagja, Brent Stapelkamp a Reutersnek azt mondta, az állat a GPS-nyomkövetője által leadott jelek alapján életben van és jól van. Az utóbbi napokban világszerte felháborodást keltett, hogy egy amerikai fogorvos, Mark Palmer végzett a Hwangei Nemzeti Park büszkeségének számító Cecillel, miután helyi segítőivel kicsalta az állatot a park területéről.

Zimbabwe korábban bejelentette, kérni fogja a tettes kiadatását. Az AP amerikai hírügynökség által megszólaltatott jogi szakértők azt mondták, erre a két ország közti kiadatási egyezmény alapján elvben van lehetőség, de a kiadatási ügyekben általában inkább politikai, mintsem jogi megfontolások kerülnek előtérbe, márpedig az Egyesült Államok és Zimbabwe viszonya korántsem felhőtlen. Az is szerepet játszhat az eljárásban, hogy a zimbabwei börtönökben jelentések szerint igen rossz körülmények uralkodnak, így erre hivatkozva is megtagadhatják a lépést a washingtoni hatóságok.

 

Forrás: MTI
Fotó: boredpanda.com