Intelligensebbek és érzelemgazdagabbak a tehenek, mint eddig hittük

0
406 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Alexandra Green, a Sidney-i Egyetem hallgatója egy teszt segítségével bizonyosodott meg róla, hogy a tehenek kifinomult kognitív képességekkel rendelkeznek. A kutatás során egy labirintusban kellett a hang után menniük, hogy eljussanak a táplálékukhoz. A feladat sikeres teljesítése döntéshozó képességre utal.

A kísérletben hat tejelő tehén vett részt, egy T alakú labirintusban kellett navigálniuk. Négy állat hibátlanul teljesített, a másik kettő 75%-os eredményt produkált. Egyikük már a labirintus megtanulásának első napján 20 másodpercnél rövidebb idő alatt rátalált az élelemre, ez azt jelenti, hogy az egyedek intelligenciája erős szórást mutat, vagyis köztük is vannak zsenik, és átlagos teljesítményű példányok.

Egy másik kutatás azt állapította meg, hogy meglepően érzelemgazdag lények. A borjakat nagyon megviseli fizikailag és érzelmileg is, ha túl korán elválasztják őket az anyjuktól, rosszul viselik az elszigeteltséget, nyugtalanok lesznek, és sokkal rosszabbul teljesítenek a kognitív teszteken, mint a csordában tartott társaik – írja az origo.hu.