Indul a Gólya Road Show!

0
2 088 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Néhány évvel ezelőtt a tápió-vidéki madarászoknak az az ötlete támadt, hogy a helyi lakosokat és minden érdeklődőt, akik szeretnének testközelből találkozni egy gólyafiókával, meghívják a gólyagyűrűzésekre – így született a Gólya Road Show.

Június közepén kezdődik meg a fehér gólyák látványgyűrűzése a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében – írja az MTI.

Idén júniusban több olyan gólyafióka-gyűrűzési akciót szervez az egyesület a közönség bevonásával Nagykátán, Tápiószentgyörgyön és több környező településen, amelyeknek köszönhetően meg lehet ismerni a fehér gólyák vonulási viselkedését, repülési útvonalait és afrikai telelőterületeit.

Gyűrűzés a fészekben (Fótó: Szabó Tünde)

A gólyafészkeket csak emelőkosaras darus kocsival lehet megközelíteni, de annak érdekében, hogy az érdeklődők minél közelebbről láthassák a gólyákat, a szakemberek néhány fészeknél egy-egy fiókát le is visznek a közönséghez. Azokon a helyszíneken, ahol ez biztonságosan megtehető, hosszabb időre is megállnak, hogy a daru kosarában a vendégek is feljuthassanak a fészekhez. Ennek köszönhetően nem csak arra kínálkozik lehetőség, hogy az érdeklődők belepillanthassanak egy gólyafészekbe, de fényképezni, videózni is lehet a fűcsomókkal kibélelt fészekben a fejüket elfordítva lelapuló, sorban fekvő fiókákat.

Először az alumínium (Fotó: Orbán Zoltán)
Majd a színes (Fotó: Orbán Zoltán)

Miért pont ilyenkor?

A nagytestű madarak jelölésének alapvető problémája a befoghatóság, ami a kifejlet egyedek esetében különösen nehéz. Ezért a gémeket, gólyákat, kócsagokat, sasokat túlnyomórészt fiókakorban, még a fészekben gyűrűzik meg. Az április végén, május elején költeni kezdő fehér gólyák fiókái általában június 10-15-e között érik el azt a kort, amikor már gyűrűzhetők, bár az időjárástól függően, hideg nyárelő esetén, ez akár 1-2 hetet is csúszhat.

A Gólya Road Show rendezvényeinek folyamatosan frissülő részletei, a helyszínek várhatóan tovább bővülő listája a szervezet honlapján érhető el. A Gemenci-erdőben élő, fokozottan védett fekete gólyák életét pedig webkamerán követhetjük nyomon.

Forrás: mme.hu