Ilyen kalandos élete volt az MGM-oroszlánnak

0
661 megtekintés
oroszlán, metro_goldwyn_mayer
Swing Szerelem Szulák

Több pletyka is keringett arról, miként vált az üvöltő oroszlán a filmgyártás egyik legemblematikusabb alakjává. Az egyik legenda szerint a pár másodperces blokkot némának szánták, ám a forgatás napján éppen egy bankrabló páros nyitott be a stúdióba. Az oroszlán hatalmas ordítással köszöntötte a betolakodókat, majd a bűnözőkre támadt. A történet szerint az egyikük belehalt a sérülésekbe, a másiknak sikerült elmenekülnie, ám pár perccel később őt is utolérte a végzet, ugyanis a kiérkező mentőautó halálra gázolta. Természetesen semmi ilyesmi nem történt, bár az 1917-től 1928-ig szereplő Slats a némafilmek korában csak csendben ásított, későbbi hangját egy másik oroszlán, Jackie kölcsönözte, és az üvöltést gramofonról játszották a jelenet alá.

mgm_lion_2

Egy másik népszerű történet szerint az oroszlán a felvétel másnapján megölte idomárját és annak két asszisztensét, de persze ez is csak kitaláció. Az igazság az, hogy az évtizedek során összesen öt oroszlán szerepelt a logóban, közülük a második nagymacska, Jackie élettörténete viszont igazán érdekes. Jackie karrierje 1928-ban kezdődött, a mozinézők először az ő hangját hallhatták abban a több mint száz filmben, melyek elején főállású sztárként tündökölt. A Tarzan-filmekben is feltűnt, és gyakran turnézott a stúdióval, így hozzászokott az emberekhez és a gyakori utazásokhoz.

Metro-Goldwyn-Mayer-logo-8

Egy rutinszerű repülőút során San Diegoból New Yorkba készültek, ám a repülő az arizonai sivatag felett lezuhant. Csodával határos módon Jackie és a pilóta karcolás nélkül megúszta a balesetet, ám a sivatag közepén nem sok segítségre számíthattak. A pilóta egyedül nekivágott a végtelen homoktengernek, négy napi bolyongás után végre talált egy telefont, így mindketten megmenekültek. Az incidens után Jackie új becenevet kapott: Lucky. Ha ez még nem lenne elég, az oroszlán a következő években ép bőrrel megúszott két vonatbalesetet, egy földrengést és egy stúdióban történt robbanást is. 1931-ben vonult vissza, utolsó éveit a philadelphiai állatkertben töltötte. 1935-ben, szívelégtelenség következtében pusztult el.

Fotók: viola.bz