Ikrei születtek egy elefántnak Kenyában

0
378 megtekintés
NAIROBI, KENYA - JANUARY 20: Rare elephant twins are seen after they were born to the Winds II elephant family as in the elephant world, twin births are very rare, representing about 1% of all births in the Samburu National Reserve, located 350 kilometers from Nairobi in Kenya on January 20, 2022. (Photo by Andrew Wasike/Anadolu Agency via Getty Images)
Swing Szerelem Szulák

Az afrikai elefántoknál a vemhességek után szinte mindig egy-egy borjú születik.

Ikerborjaknak adott életet egy elefánt Kenyában – számol be az AFP. A Save the Elephants természetvédelmi csoport szerint ez rendkívül ritka esemény, a hím és a nőstény borjú anyját Borának nevezik.

A kicsikre idegenvezetők lettek figyelmesek 2022. január közepén, miközben az észak-kenyai Samburu Nemzeti Rezervátumban vezettek szafarit. A néhány napos ikrekről videó is készült, a felvételen az új jövevények testvére, Bora első, 2017-ben született utódja is látható.

Az élő emlősök között az afrikai elefántoké a leghosszabb vemhességi periódus, a nőstények közel 22 hónapon át vemhesek, és jellemzően egy-egy utódnak adnak életet. Az állatok általában négyévenként tudnak szülni.

„Ikrekkel ritkán találkozunk az elefántpopulációkban, és csupán a születések egy százalékát adják” – mondta Iain Douglas-Hamilton, a Save the Elephants alapítója.

Sajnos az ikrek sok esetben nem boldogulnak jól, a Samburu területén például utoljára 2006-ban született hasonló páros, a borjak azonban néhány nap után elpusztultak. Douglas-Hamilton szerint a probléma az, hogy az anyák nem mindig képesek elegendő tejet biztosítani az ikreknek. A szakember hozzátette, az elkövetkező napok kockázatosak lesznek a borjak számára, és szorítanak az életben maradásukért.

A Kenyában 2020-ban első alkalommal elvégzett országos vadszámlálás alapján a térségben mintegy 36 ezer elefánt él. Ez a 2014-es állapothoz képest 12 százalékos növekedést jelenthet. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint 2021-ben Afrika-szerte veszélyezteti az elefántokat az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása. Az afrikai elefánt egyedszáma az elmúlt fél évszázadban legalább 60 százalékkal csökkent, a faj veszélyeztetettként szerepel az IUCN vörös listáján.

Forrás: NG24.hu

Kiemelt kép: ANDREW WASIKE/ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES