Így zajlik a tigrisek látványetetése a Nyíregyházi Állatparkban

0
558 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A vadállatok környezetének gazdagítása több szempontból is fontos: mind fizikailag mind mentálisan jó hatással van rájuk; az állatok nem unatkoznak, nem felejtik el, sőt, rendszeresen gyakorolják a természetes magatartásformákat, ráadásul a nagyközönség is gyakrabban lehet tanúja az állatok természetes viselkedésének.

A 6 főből álló szibériai tigris falka több generációból áll, ugyanis a tenyészpár mellett két 2014-es és két 2015-ös kölyök is a falka tagja. A legfiatalabb állatok—Katja és Vladim- most lesznek fél évesek s a tigris anya ilyenkor kezdi el tanítani őket a lopakodás s a rejtőzködés művészetére.

0176 0177 0178

A finom falatokat mindenki máshogy szerezte meg; Pamír, az anya állat volt a leggyorsabb, aki megtalálta a felaggatott húsokat, párja Boris előtte feltérképezte az ebéd lehetőségeket, s utána minden erejét latba véve tépte le a táplálékot, a két idősebb kölyköt a talajon elrejtett csirkehús foglalta le leginkább, míg a legfiatalabbak lesben állva igen nagy sikerrel csentek el finom falatokat a többiektől.

0179 0181 0182

A szibériai tigrisek ( Panthera tigris altaica) a ma élő 6 tigris alfaj közül a legnagyobb termetűek, – az ivarérett hímek akár 300kg-osak is lehetnek- s ezzel a legnagyobb nagymacskák a világon. Havas élőhelyük miatt bundájuk nem olyan élénk sárga mint a többi alfajnak, ráadásul horpaszukon és hason kb. 5 centiméteres zsírréteg található. Eredeti élőhelyük Kelet-Szibéria, Korea és Mandzsúria volt, manapság azonban számuk és elterjedési területük tragikusan lecsökkent, csak az Amur és az Usszuri folyók vidékén élnek alig 400-an. Megritkulásuk legfőbb okai, a rájuk, illetve főbb táplálékállataikra, a szarvasokra és vaddisznókra irányuló (orv)vadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulása.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark Facebook