Így védekezhetsz a kutyádra támadó, fertőzött szúnyogok ellen

0
415 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

A szívféreg terjesztőiként ismert szúnyogok nemcsak a szomszédos déli országokban, hanem már Magyarországon is megtalálhatóak, így nem csak a kellemetlenül viszkető hólyagokkal kell megküzdenünk, hanem a vele járó lehetséges betegségekkel is. A szívférgességről már korábban is írtunk részletesen, most a megelőzésről, és a kezelésről ejtenénk néhány szót.

A dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek a házi kedvencek testébe. Az állat hónapokig is tünetmentes lehet, ez a lappangási idő, ami alatt a férgek kifejlődnek. A kedvencünk folyamatosan fáradékonyabbá válik, a betegség végső stádiumában keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel. A tapasztalt gazdik számára bizonyára ismerősek a bélcsatornában élő férgek, ezek kiűzhetők féreghajtóval, viszont a szívféreg egy egészen más parazita.

Megelőzés

Lukács Zoltán szakállatorvos szerint nem szabad addig várni, míg a tünetek jelentkeznek, megelőző kezelést kell alkalmazni. Fontos, hogy a szúnyogokat távol tartó készítménnyel folyamatosan védjük kedvencünket, illetve alkalmazzunk szívféreg elleni kezelést, ezzel ugyanis elpusztíthatóak a lárvák is. A szívféreg lárvái ellen ható kezeléssel megakadályozhatjuk a szívféreg kialakulásának esélyét, de a szúnyog csípését is meg kell előzni, azaz a szúnyogokat távol kell tartani a kutyánktól.

Ellenőrzés és kezelés

Egy gyors vérvizsgálat elárulja, hogy kedvencünk fertőzött-e, ezt érdemes fiatal állatnál félévente, később évente elvégeztetni. Negatív eredmény után a szúnyogcsípés és a szívféreg lárva elleni együttes kezelést javasolt alkalmazni, hogy továbbra is egészséges maradjon kis kedvencünk. Ha a teszt pozitív, hosszan tartó, kockázatos és költséges kezelés mentheti csak meg nyégylábúnkat, ezért mindenképpen fontos, hogy mindent megtegyünk, ami csökkenti a féregfertőzés kialakulásának kockázatát.

Fotó: thepetstaurant.com