Így válaszd ki a legmegfelelőbb tápot kutyusod számára!

0
408 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

Fontos, hogy a kutya a megfelelő tápanyagokhoz jusson, ugyanis a különböző életszakaszokban más és más vitaminokra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. A megfelelő étel kiválasztása befolyásolhatja a kutya állapotát, így valóban fontos a testre szabott étrend négylábú társaink számára.

Kölykök

Az első szakaszt az elválasztástól egy éves korig számítjuk, kivéve azoknál a fajtáknál, amik lassabban növekednek, fejlődnek. Olyan táplálékra van szüksége a kutyusoknak, ami serkenti az agy fejlődését, a szellemi képességek kialakulását. Ehhez esszenciális zsírsavakra lesz szükség. Ezek olyan anyagok, melyek nélkülözhetetlenek a sejtek számára, valamint fontos szerepet játszanak az immun-, az ér- és az idegrendszer működésében.

A fiatal kutyák számára a fehérjebevitel a legfontosabb. Ilyenkor a legaktívabb az állat, ezért fokozottan szükséges ez a tápanyag annak érdekében, hogy a növekvő szerveit támogassa a fejlődésben. A magasabb kalóriatartalmú tápok abban segítenek, hogy testük a megfelelő ütemben fejlődjön, erősödjön.

Felnőttek

Szóval a kölyköknek zsírsavakban és fehérjében gazdag tápanyag dukál, de mi a helyzet a felnőttkorba lépő egyedekkel? Ők továbbra is aktívan mozognak, így nekik is szükségük van az energia pótlására. Mégsem ehetik tovább a kölyköknek szánt tápot, mert ettől hamar meghízhatnak. Kevesebb kalória, több egészségesebb nassolnivaló! A várandós kutyusok itt kivételt képeznek, nagy valószínűséggel sokkal többször lesznek éhesek, ezért feltétlenül olyan ételt válasszunk, ami tápanyagokban gazdag, de mégis egészséges. Ilyenkor akár a kiskutyáknak való eledel is megengedett, hiszen így a születendő kutyusok biztosan minden fontos anyaghoz hozzájutnak.

Idősek

Az idősödő ebek általában már többet alszanak, pihennek, nem olyan aktívak, nem rohangálnak annyit, mint fiatalabb társaik. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a táplálék ne legyen kalóriadús, hiszen a felszedett kilókat már nem adják le olyan könnyen, mint a néhány éves példányok. Ebben a korban az ízületek rugalmasságának fenntartására, és elméjük aktivitására kell odafigyelni.

Fotó: expertbeacon.com