Így segíthetsz a kánikulában a vadon élő állatoknak

0
372 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A kutyák, a macskák, a lovak, sőt, a haszonállatok védelméről is írtunk már korábban, azonban a körülöttünk lévő élővilágról, a vadon élő állatok védelméről még nem ejtettünk szót. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hívta fel a figyelmet, és kérte meg a lakosságot arra, hogy az elkövetkezendő napokban minél több helyen itassák az állatokat.

Kertekben, tornácokon, ablakpárkányokon, erkélyeken, parkokban – helyezzünk ki tálkát, itatót, madárfürdetőt, hogy minél több állaton segítsünk, hiszen az emlősök mellett a madarak, a hüllők, a kétéltűek és a rovarok számára is nehéz időszak ez. Az aszfalttal burkolt városrészeken az élőlények nehezen találnak olyan szabad vízfelületet, ahol szomjukat olthatnák, vagy lehűthetnék testüket. Főleg a fészket először elhagyó, fiatal fiókák vannak veszélyben, hiszen még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit.

A legjobb madáritató a körülbelül 40-50 cm átmérőjű és 4-5 cm mély, ugyanis az ennél mélyebb tálka már veszélyes a madarakra nézve. A legtökéletesebb a minden háztartásban fellelhető műanyag virágalátét, ezt bárki kihelyezheti vízzel feltöltve, ivás mellett pedig még akár a nagyobb madarak is megmártózhatnak benne.

Érdemes az itatót minél nyíltabb helyre tenni, hogy az állatok minél előbb megtalálják a vizet, ugyanis a madarakat például a víz csillogása csábítja a tálkához. Éjszaka, amikor a madarak nem mozognak érdemes az itatót a földre helyezni, hogy a kertvárosokban is előforduló rágcsálók, sünök, levelibékák, varangyok is inni tudjanak.

Forrás: mme.hu, hirado.hu
Fotó: houstonchronicle.com