Így is lehet – Rétisast mentettek hivatásos vadászok

0
2 897 megtekintés
A sérült rétisas - Fotó: dunaipoly.hu
Swing Szerelem Szulák
Két hím rétisas küzdelme az egyik ragadózó súlyos sérülésével ért véget, a helyszínen tartózkodó vadászok azonnal a sérült segítségére siettek. A betolakodó komoly sérüléseket szenvedett a fején és a szárnyán, átázott, repülésre alkalmatlan állapotban mentették ki a vadászok egy közeli patakból – írja a dunaipoly.hu.

Március 6-án a Császári Gazdák Vadásztársaság hivatásos vadásza, Gáspár Ferenc értesítette a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegységének tájegységvezetőjét, Csonka Pétert, hogy az 1992. óta élő rétisas revírben nagyon komoly territórium harcnak volt szemtanúja kollégájával, Szabó Zsolttal.

A sérült rétisas – Fotó: dunaipoly.hu

Az igazgatóság tájegységvezetője Budapesten dolgozott, így azt kérte, hogy a sérült állatot a DINPI madármentő állomásával munkakapcsolatban lévő tatai Tappancs Állatorvosi Rendelőbe szállítsák be.

“Hálás köszönettel tartozunk a hosszú évekre visszanyúló korrekt munkakapcsolatért a Császári Gazdák Vadásztársaságnak! Köszönjük Gáspár Ferenc és Szabó Zsolt hivatásos vadászok hozzáállását, szakmai rátermettségét. A ragadozó madár nem ellenség, hanem büszkesége is lehet egy vadászterületnek!” – írta Csonka Péter tájegységvezető.

Rétisas – Kép: tiszatoelovilaga.hu

A rétisas hazánkban fokozottan védett természeti érték. Nagyon korán kezd költeni (ez jelenleg is zajlik). Fészküket –a sikeres költés érdekében– háborgatni szigorúan tilos. A fészkenkénti 1-3 fióka március 20-a környékén kel ki és a fészket június végén hagyják el. A betolakodó 5-dik éves hím, az Igazgatóság munkatársai által felvett biometriai adatok (csüd, szárny, farok) alapján egyértelműen bizonyítják a nemet, a revírben lévő öreg hím egyeddel keveredett nézeteltérésbe. A sasok területüket fajtársaikkal szemben agresszíven védik az év teljes időszakában.

Rétisas fióka – Fotó: Horváth Tibor

A rétisas természetvédelmi értéke 1.000.000,-HUF.

Forrás: dunaipoly.hu