Így alszanak az ámbrás cetek

0
7 910 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ritka pillanatok egyikét sikerült megörökítenie Frranko Banfinak, a profi búvárfotósnak. Alvó ámbrás ceteket sikerült lencsevégre kapnia Dominika szigetén. 

Mindössze 12 percet töltenek alvással ebben a lebegő pózban ezek a gyönyörű óriások, ezért nehéz őket alvás közben megörökíteni. Az első alváson rajtakapott ceteket, 2008- ban sikerült dokumentálnia egy kutató csoportnak, akik először azt hitték a bálnák nem élnek. Amikor közelebb mentek hozzájuk akkor látták, megdöbbenve, hogy csak alszanak.

 

Az ámbráscet a világ összes óceánjában megtalálható. Az állat 20,5 méterével a legnagyobb a fogascetek között. A hím testtömege átlagosan 41 tonna (maximum 57 tonna), a nőstényé átlagosan 14 tonna. Hatalmas, majdnem derékszögben metszett fejéről ismerhető fel, amely egészen rendkívüli külsőt kölcsönöz neki. Kilégzéskor 2-5 méteres párafelhőt lövell oldalra és előre, erről akkor is egyértelműen meghatározható, ha maga az állat nem is emelkedik ki eléggé a vízből. Tápláléka fejlábúakból és halakból áll. A vonuló nagy ámbráscetek 5–17 km/h sebességgel úsznak, de meneküléskor akár 20 km/h fölé is gyorsulhatnak. Akár 80 évig is élhetnek.

A Discovery Chanel videón is megörökítette az alvó szépségeket.