Igazi ritkaságokkal bővült a Debreceni Állatkert

0
4 396 megtekintés
A leopármacska pár - Fotó: facebook.com/zoodebrecen
Swing Szerelem Szulák
Magyarország első vidéki állatkertjének (1958) gyűjteménye újabb állatfajokkal gyarapodott. A folyamatosan megújuló intézménybe három földrész képviseletében öt faj érkezett.

Magyarországi állatkertek közül először a Debreceni Állatkert, mint alapító tag vesz részt a Fülöp–szigetekről származó leopárdmacskák Európai Fajmentő Programjában. Hosszú idő után ez az első Fajmentő Program, amelyben magyar állatkert újra alapítóként vesz rész.
A négy európai állatkert összefogásaként megvalósuló Palawan-szigeteki leopárdmacska tenyészprogram célja az eredeti élőhelyre való visszatelepítés, melynek előfeltétele egy stabil létszámú európai állomány elérése.

A cuki kacagójancsik, másnéven kookaburrák – Fotó: facebook.com/zoodebrecen

Az összesen 13 egyedből álló és most már 4 állatkertben bemutatott európai állományt reményeik szerint a berlini és a prágai állatkertből érkezett fiatal pár tovább gyarapíthatja.
A Magyarországon csak Debrecenben látható ritkaságok már birtokba vették új helyüket a kisragadozóházban.

A kék-sárga ara – Fotó: facebook.com/zoodebrecen

A leopárdmacskák mellett vörös bivalyok is érkeztek Berlinből, valamint tovább bővült az Ausztráliában honos madaraink állománya, hiszen kacagójancsik, másnéven kookaburra és tüskésnyakú íbiszek is érkeztek, ez utóbbi fajt az országban ugyancsak Debrecenben láthatja mostantól a nagyközönség. Míg a brnoi állatkertből érkezett kézzel nevelt kék-sárga arát látogatóink a papagáj röpdénél már láthatják és jövő tavasszal közvetlen testközelből is megismerhetik.

A frissen érkezett vörös bivalyok – Fotó: facebook.com/zoodebrecen
Tüskésnyakú íbiszek – Fotó: facebook.com/zoodebrecen

Forrás: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark