Idegméreggel gyilkolták a parlagi sasokat, több évnyi börtönt kaphatnak érte

0
363 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A 39 éves városföldi férfi megelégelte, hogy tanyáján elszaporodtak a baromfikat elragadó állatok, ezért egy ismerősétől, egy 55 éves hivatásos vadásztól kért segítséget. A férfi karbofurán hatóanyaggal, vagyis idegméreggel befecskendezett tojásokat vitt a tanyára. Ha ez az anyag egy élőlény szervezetébe jut, elmondhatatlan szenvedést, fulladásos halált, pusztulást okoz. Az anyag forgalmazása és felhasználása 2008. óta tilos.

A mérgezett tojásokat ennek ellenére elhelyezték a birtokon és a szomszédos dűlőben, a tojásokból egy róka fogyasztott, aminek következtében az állat hosszas szenvedés után elpusztult. Teteméből egy másik róka is evett, majd két parlagi sas is a méreghez jutott, ők is hasonlóképpen pusztultak el.

Az egyik parlagi sas jeladóval rendelkezett, az állat a „Remény” névre hallgatott. A parlagi sasok európai állománya mindössze 220 pár, amelyből 150 pár él Magyarországon. A mérgezés következtében elpusztult két parlagi sas egy fiatal költőpárt alkotott. További 8, jeladóval ellátott sas fordult meg a környéken, így az állomány fennmaradását veszélyeztették a vádlottak.

Az ügyészség a két férfit természetkárosítás és több állatnak különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzás bűntettével vádolja, ez 1-7,5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Forrás: hvg.huugyeszseg.hu
Fotó: jazzywallpapers.com