Húsz zimbabwei elefántot adtak el kínai állatkerteknek

0
230 megtekintés
afrikai elefánt
Swing Szerelem Szulák

Az állatok exportját az ország vadvédelmet is felügyelő tárcájának minisztere, Saviour Kasukuwere azzal vette védelmébe, hogy az ormányosok világszínvonalú állatkertekbe kerültek, ahol sokkal jobb bánásmódban részesülnek, mint Zimbabwe túlnépesedett parkjaiban.

Sajtójelentések szerint a nemzeti parkok zsúfoltak, egyre nagyobb gond a szükséges anyagi források előteremtése a természet védelmére, az állatok ellátására.

A területek természetes eltartó képességét meghaladó mértékű állományt többféleképpen lehet csökkenteni – jegyezte meg a környezetvédelmi miniszter -, selejtezéssel, exporttal vagy vadászattal. “Mi a nem halálos kimenetelű megoldást választottuk” – tette hozzá.

A zimbabwei kormány ezzel figyelmen kívül hagyta állatvédő szervezetek tucatjainak tiltakozását. Utóbbiak álláspontja szerint szükségtelen a vad elefántokat befogni és hátralevő életükre fogságba taszítani. Szerintük ez az állatvédelem elveivel ellentétes cselekedet, “az állatok jólétének otromba figyelmen kívül hagyása”.

A szóban forgó elefántokat – hírek szerint – az elmúlt hétvégén indították útba a dél-kínai Kantonba.


60 ezer dollár egy elefántbébi

Úgy tudni, Zimbabwe nem csak Kínába, de az Egyesült Arab Emírségekbe és Franciaországba is ad el állatokat. Az év elején megjelent sajtóhírek szerint 62 elefántbébire várt ez a sors. Egy szintén korábbi híradásból arra lehet következtetni, hogy egyedenként körülbelül 60 ezer dollárt (17 millió forint) fizetnek értük.

Becslések szerint Zimbabwében 60-80 ezer elefánt él. Eladásukra a nemzetközi egyezmények lehetőséget adnak, ha életben maradásukat biztosítják.

Forrás: MTI
Fotó: Telegraph.co.uk