Hotelt kaptak a pécsi “tűzoltódenevérek”

0
1 699 megtekintés
Fotó: Szegedi Gabriella, Pandur Tamás és Tóth József (Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)
Swing Szerelem Szulák
Évek óta együtt „szolgálnak” a denevérek a pécsi laktanya tűzoltóival. A számukat csak megbecsülni lehet, de az biztos, hogy a háromemeletes épületben több száz egyed él  – írja a katasztrófavédelem.

“Olykor szekrényajtók alatt, függönyön, fogason lógó kabáton, sálon látni őket, de akár cipőbe és nadrág szárába is belebújnak.”

A tűzoltóság felkereste a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakembereit, hogy segítsenek valamilyen megoldást találni a denevérek átköltöztetésére. A laktanya ablakai fölött található burkolat mögött ugyanis egyre csak szaporodnak az állatok, napközben még a ciripelésüket is hallani lehet.

Fotó: Szegedi Gabriella, Pandur Tamás és Tóth József (Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

A Nemzeti Park Igazgatóság munkatársától elmondták, hogy a denevérek természetvédelmi oltalom alatt állnak. Repülő rovarokkal táplálkoznak, napközben alszanak, majd szürkületkor lesznek aktívak. Élőhelyüket tekintve kétfajta állatot különböztetnek meg: az egyik típus barlanglakó, míg a másik odúlakó. Mivel egyre kevesebb az öreg, nagyméretű odvas fa, csökken a denevérek élettere is. Kénytelenek újabb élőhelyet keresni, így kerül egyre közelebb az odúlakó típus az emberhez.

Fotó: Szegedi Gabriella, Pandur Tamás és Tóth József (Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Kolóniákban élnek, és egy év alatt többször is változtathatják a helyüket. A telelőhelyüket tavasszal hagyják el, ekkor hozzák világra az utódaikat. Nyár végén és ősz elején szaporodó helyet keresnek, ami minél visszhangosabb annál ideálisabb. A denevér hím tagjai ugyanis hangos énekkel hívják nászra a nőstényeket, majd az összegyűlt háremmel szaporodnak.

Fotó: Szegedi Gabriella, Pandur Tamás és Tóth József (Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Nemcsak a kevesebb szállásnak alkalmas fa miatt húzódnak az épületekbe a denevérek. Néhány évtizede a templomok állandó lakói között voltak. A sorozatos felújításoknak köszönhetően zárttá vált a legtöbb templom padlása, így a baglyok mellett, a denevérek is kiszorultak. Egy időben a paneltömbök között is sok állat élt, a hőszigetelések elterjedésével azonban ez az élőhely is megszűnt. Végső megoldásként gyakran redőny- és ablaktokokba költöznek. Valószínűleg ez az út vezetett a pécsi tűzoltó laktanyához is.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság két denevér-hotelt adományozott a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére, amelyeket az épület egyik lépcsőházának külső falára helyeznek el a tűzoltók. A szakemberek megfigyelése alapján, a fából készült odú ideális a denevérek számára, akár egész éves tartózkodásra is beköltöznek. Nyáron nem túl meleg, a hidegben pedig összebújva, egymást melegítve alusszák át a telet.

Évek óta együtt „szolgálnak” a denevérek a pécsi laktanya tűzoltóival. A számukat csak megbecsülni lehet, de az biztos,…

Közzétette: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság – 2017. szeptember 10.