Hogyan válasszunk kiskutyát?

0
5 183 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egy kutya kiválasztása hatalmas felelősség, hiszen nagyon sok évet fogunk vele együtt tölteni. Nagyon fontos, hogy tudatos döntés eredménye legyen, hogy milyen kiskutyát választunk. Ismerkedjünk meg a fajtákkal amik tetszenek, tájékozódjunk más gazdiktól, tenyésztőktől, örökbefogadás esetén pedig az állatvédőktől. 

A tudatos kutyaválasztás 7 pontja:

1-Körülményeink áttekintése:

Egy kutya nem plüssjáték. Gondozása nagyon sok energiát és figyelmet kíván tőlem. Mérjük fel tehát, hogy van e lehetőségünk egy kutya családba való befogadásához. Van-e elég időm, energiám, alkalmas e rá a lakókörnyezetem.

2-A fajta kiválasztása:

Gondolkozz el rajta, hogy vajon miért tetszik az a bizonyos fajta kutya? Talán a kedvessége tetszett meg? Vagy a kinézete? Esetleg az ereje?

3-Kérjünk tanácsot  szakemberektől, körülményeink ismertetésével:

Sokszor nem látjuk reálisan magunkat és a körülményeinket. Egy szakember tanácsa sok későbbi kellemetlenségtől óvhat meg minket és a kutyánkat.

4-Ismerjünk meg néhány kutyát a kiválasztott fajtából:

Beszélgessünk el a gazdikkal. Talán ez a legjobb módja, hogy tájékozódjunk a kiválasztott fajta tulajdonságairól.

5-A tenyésztő kiválasztása:

Vigyázat!! A tenyésztő elfogult lehet. Egy felelős tenyésztő a megismerkedéskor, inkább a felelősséget és a fajta kiválasztásával megjelenő terheket ecseteli és nem rábeszélni akar. Nem mindegy neki, hogy a kutyája milyen családban fog élni, fontos neki, hogy szívesen adja oda a kiskutyát. Egy jó tenyészetben nagyon figyelnek a kiskutyákra.

6-A szülők egészségének, adottságainak, kiegyensúlyozottságának ellenőrzése:

Ez nehéz feladat, de talán az egyik legfontosabb. Ne sajnáljuk az energiát, mert az egészségi és idegrendszeri problémák komoly gondot jelenthetnek a későbbiekben.

7-Amikor azonban elérkezünk az első találkozáshoz, az első hat pontot nyugodtan el lehet felejteni:

Adjuk át magunkat az élménynek! Ne a képességeit mustrálgassuk és ha ráismerünk a kutyánkra, semmi se tartson vissza attól, hogy hazavigyük. Legyen egy menhelyen bánatos szemekkel megmentőjét váró keverék, vagy egy elbűvölő kis gombolyag fekete szemekkel. Ha az én kutyám akkor egy hadsereg sem állíthat félre attól, hogy hazavigyem!

Felhasznalt irodalom: Korom Gábor: Még mindig neked ugatok