Hőguta – Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

0
522 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

A kutyák és a macskák számára azért nehéz a meleg kezelése, mert nincsenek verejtékmirigyeik, csak a nyelvükön keresztül tudnak hőt leadni. Érdemes a nagy forróságba keresni egy kutyabarát strandot, vagy időnként vízzel hűteni az állat testét.

Mindenki számára alapszabály, hogy:

  • kedvencének biztosítsa a tiszta, friss, hideg ivóvizet, így a nap bármely szakaszában enyhítheti szomját, és hűtheti testét;
  • kedvencének biztosítson árnyékos, hűvös menedéket. Az udvaron, szabadban élő kutyák gyakran kisebb-nagyobb gödröt is ásnak, amelyben kellemesen hűsölhetnek. Ne szidjuk meg emiatt. A pihenő, hűsölő helyet locsoljuk meg hideg vízzel;
  • tilos kutyát, cicát, bármely más élőlényt az autóban hagyni. Gyakran pusztulnak el állatok a gazdi felelőtlensége miatt a felforrósodott autóban.

A kutyák és a macskák testén (a talppárnák kivételével) nincsenek verejtékmirigyek, így gyakorlatilag „nem tudnak izzadni”. Nekünk az izzadás folyamata segít testünk hűtésében, míg a kutya, cica számára a hűs konyhakő vagy árnyékos terasz nyújt segítséget. Kellemessé tehetjük kis családtagunk napját, ha olyan helyre kirándulunk, ahol kutyák számára is engedélyezett a fürdés a természetes vizekben. Kertészkedés során pedig jutalmazzuk kedvencünket egy hűsítő zuhannyal a kerti slagból. A hideg vízzel a lábakat locsoljuk először. Majd utána a kutyus testét. Garantált, hogy vidám farkcsóválással fogja meghálálni.

Nem csak az UV sugarak veszélyeivel, hanem napszúrással, hőgutával is számolnunk kell. Már 25 C feletti melegben, hosszabb, megterhelő mozgás hatására kialakulhatnak kedvenceinken a hősokk tünetei:

túlmelegedés, rosszullét, testi gyengeség, nyálkahártyák halvány színe, felületes légzés, levegő után kapkodás, lábak és fülek ijesztő hidegsége, tájékozódási képesség elvesztése, nyöszörgés, pupillatágulat, hányás, akaratlan széklet és vizeletürítés.

Ha kedvencünkön a hőguta tünetei jelentkeznek, akkor azonnal szükség van az állatorvos segítségére, aki a célirányos sokkterápiát a fellépő folyadékveszteségre és az életfontosságú szervek működésének fenntartására irányítja infúzióval és gyógyszerrel. Az állatorvos megérkezéséig, vagy a rendelőbe való szállítás közben a túlmelegedett állat testhőmérsékletét vizes borogatással kell csökkenteni, és tiszta, hideg vízzel kell itatni.

Ha kóbor kutyát látunk, adjunk neki is vizet, mert ilyen melegben, szárazságban sehol nem talál majd magának életmentő innivalót, és feltétlenül értesítsük a helyi állatmentőket, fajtamentőket vagy az állatorvost.

Forrás: Azúr kutyaiskola
Fotó: hd4desktop.com