Hőguta a lovaknál? Rájuk is oda kell figyelni a kánikulában!

0
629 megtekintés
ló
Swing Szerelem Szulák

Arról már írtunk, hogy mi a teendő kutya melegben, azaz miként védjük a kisállatainkat a hőgutától, ill. adtunk tanácsokat arra nézve is, hogy mi az a 10 jel, ami azt igazolja, hogy kutyánk hőgutát kapott és mi a teendő, ha már megtörtént a baj, de még nem írtunk arról, hogy mi a helyzet a nagyobb testű négylábúakkal, pl. a lovakkal. Most pótoljuk ezt a lemaradásunkat…

Nem csak a pályán, a délutáni békés legelésnél is előfordulhat, hogy a ló hőgutát kap. Fontos, hogy minél hamarabb felismerjük a jeleket, hogy azonnal orvosolni tudjuk a bajt, mielőtt még súlyossá válna. A legtöbb esetben akkor alakul ki, ha az állat hosszasan dolgozik a párás melegben. Egy edzett ló az igénybevételtől függően izzad és liheg, hamar rendbe jön, ha árnyékos helyen pihenhet.

horse_drinking

Még a legedzettebb lovakkal is előfordulhat, hogy hőgutát kapnak, ezért érdemes megtanulni a  jeleket, melyek hőgutára utalhatnak:
– túlzott horpaszmozgás, lihegés,
– a rektális hőmérséklet meghaladja a 39°C fokot,
– percenként 50-60, nem lassuló szívdobbanás,
– az izzadás megszűnése,
– ivóvíz iránti érdektelenség,
– tompa viselkedés,
– botladozás.

Ha bármelyik jelet észleljük ezek közül, figyelni kell a hőmérsékletét és a légzését is egészen addig, míg előbbi 38,6°C fok alá nem csökken. Vigyük a lovat árnyékba és távolítsuk el a zablát, locsoljuk a lovat hideg vízzel, amíg hűvös nem lesz bőrének tapintása. Tegyünk jeget a nagy artériákra, a hátsó lábak belső részére, nedves törülköző kerülhet a ló fülei mögé is, valamint folyamatosan kínáljunk neki ivóvizet. Amíg az állatorvos nem vizsgálja meg a lovat, tilos gyógyszerrel kezelni, mert súlyos károkat okozhatnak a kiszáradt állatban.

horse_wash

Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy ilyen eset előforduljon:
– a lovakat többször, rövid ideig dolgoztassuk, hogy kifejlődjön a hőséggel szembeni ellenálló képességük,
– kerüljük a lovaglást meleg, párás napokon,
– a kánikulában dolgoztatott lovat óránként itassuk.

Ventilátorral frissíthetjük az istálló levegőjét, biztosítsunk árnyékos helyet az etetéshez. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a lónak megvan a lehetősége arra, hogy hűtse magát.

Fotó: freehdwall.com / stablemanagement.com