Újra kúszósül született Miskolcon

Zoo  |   2016. április 14.  |     658

A Miskolci Állatkert észak-amerikai kúszósülei igazán különleges állatok. Egyrészt azért, mert az országban jelenleg sehol máshol nem látható ez a faj, csak itt, másrészt pedig azért, mert évről-évre minden tavasszal megörvendeztetik a gondozókat és a látogatókat egy-egy kölyökkel. Így volt ez az idei évben is, hiszen éppen húsvéthétfőn jött világra urzon-család legifjabb tagja.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Az észak-amerikai kúszósül, más néven urzon (Erethizon dorsatum) nem számít gyakori állatkerti állatnak, Európában a nyilvántartások szerint mindössze 25 állatkertben 65 egyede él. Ebből jelenleg négy látható Miskolcon: a szülőpáron kívül a tavaly született utód, valamint a legifjabb, mindössze kéthetes kölyök. A felnőtt állatok egyenesen Amerikából érkeztek Miskolcra, ahol nagyon „eredményes” párt alkotnak. A tavaly született kölykük hamarosan Berlinbe költözik, és várhatóan az idén született kölyök is valamelyik másik európai állatkertbe költözik majd. De addig is, a kúszósül család legkisebb tagját is megtekinthetik kifutójában a látogatók.

0107

Az Egyesült Államokban és Kanadában őshonos kúszósülök kölykei – rágcsálókhoz képest meglepően hosszú – hét hónapos vemhesség után jönnek a világra. Az újszülött urzon ráadásul már a születése pillanatában a szülők kicsinyített mása, olyannyira, hogy tüskéi is már az első napokban megerősödnek, és megfelelő védelmet nyújtanak a ragadozók ellen – akár a szüleinél. Ennek pedig a kölyök is tudatában van, hiszen a felnőttekhez hasonlóan már néhány napos korában hátat fordít és tüskékkel felfegyverkezett farkával csap a hozzá közeledő felé.

Forrás: Miskolc Zoo
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop