Sátánmajom született a Nyíregyházi Állatparkban

Zoo  |   2016. június 15.  |     255

A sátánmajom tenyészpár 2013-ban, az Európai Fajmegőrzési Program keretében került Nyíregyházára. Első utódjuk 2014-ben született s most 2 év után ismét bővült a család.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között; a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük fehér, míg a nőstények barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, hiszen az ivarérett hím olyan mintha „sámán maszkot” viselne.

A június elején született kölyök jelenleg anyja hasába vagy combjába kapaszkodik, s anyatejjel táplálkozik. Az ivarát még egyenlőre nem tudják a gondozók, de amint elkezd nőni erőteljesebben a fejszőrzete, kiderül hogy hím vagy nőstény állatról van-e szó.

0242

A fehérarcú sátánmajmok más néven sakik, a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói, főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok hosszú távú monogám kapcsolatban élnek. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. Tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméteres testük. Bár farkuk fogódzkodásra nem alkalmas, a fák ágai között nagyon ügyesen közlekednek s mivel akár 10 méteres ugrásokra is képesek, a bennszülöttek repülő majmoknak is nevezik őket.

Forrás: sostozoo.hu
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop