Prérikutya-bemutatót adtak át a Szegedi Vadasparkban

Zoo  |   2016. május 30.  |     1946

Feketefarkú prérikutyákat (Cynomys ludovicianus) bemutató kifutót adtak át vasárnap a Szegedi Vadasparkban, a kolóniákban élő rágcsálók egy észak-amerikai kúszósüllel (Erethizon dorsatum) osztják meg tágas lakhelyüket.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Veprik Róbert igazgató elmondta, régi tervük volt a két faj bemutatása, hiszen a vadaspark amerikai részlegében korábban nem volt olyan igazi “közönségkedvenc” állat, mint amilyen például a szurikáta, az afrikai részlegen. Egy hollandiai és egy osztrák állatkertből összesen tizenhat prérikutya érkezett Szegedre. A csapat nagyon gyorsan elfoglalta újonnan épített kifutóját, beásták magukat a földbe, kialakították búvóhelyeiket. Sok időt töltenek azonban a felszínen is, délután a legaktívabbak – tudatta a szakember.

A kifutó az előzetes terveknek megfelelően kétszintes lett, az elhelyezett kisebb fák, törzsek egy észak-amerikai erdőkben honos kúszósül otthonául szolgál. A két faj minden gond nélkül megosztja egymással a bemutatót, bár a prérikutyák a fajtól szokatlan módon néha-néha fára másznak és a sül táplálékából el-el csípnek egy darabot – közölte az igazgató.

Két hím kúszósül érkezett Szegedre, közülük egyet mutatnak be a kifutóban. A tervek szerint az egyik hímet elcserélik egy nőstényre, hogy tenyészpárt hozzanak létre. A kúszósül szintén rágcsáló, tápláléka fakéreg, fenyőtű, levelek, rügyek, a Szegeden bemutatott példány kedvence pedig a dió. A faj megjelenését meghatározzák a hátat és a farkat borító tüskék, melyek száma akár a 30 ezret is elérheti.

Szeged, 2016. május 29. Egy hím amerikai kúszósül (Erethizon dorsatum) gondozójával a Szegedi Vadasparkban átadott Prérikutya-kifutóban 2016. május 29-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szeged, 2016. május 29.
Egy hím amerikai kúszósül (Erethizon dorsatum) gondozójával a Szegedi Vadasparkban átadott Prérikutya-kifutóban 2016. május 29-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A feketefarkú vagy társas prérikutya Észak-Amerika középső részének nagy kiterjedésű füves pusztáin él. Táplálékát elsősorban fűfélék, magok jelentik, az állatkertben kapnak még répát és különféle zöldségeket is. 35-40 centi hosszú teste negyedakkora farokban végződik, melynek vége nevéhez híven fekete színű. A kifejlett példányok tömege egy-másfél kiló is lehet. Táplálkozás közben a csapat néhány tagja őrszemként figyeli a közelgő ragadozókat és veszély esetén kutyaugatásra hasonlító hanggal figyelmezteti társait.

Forrás: MTI
MTI Fotók: Kelemen Zoltán Gergely




hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop