Nevet kaptak a nyíregyházi kis panda ikrek

Zoo  |   2016. szeptember 23.  |     4064

3 hónaposak lettek a Nyíregyházi Állatpark kis panda (Ailurus fulgens) ikrei. A kölykök szüleikkel közös kifutóban élnek, de ez idáig csupán a szülőpárt láthatta a nagyközönség, hiszen a kölykök egy odúban töltötték napjaikat.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

A nyíregyházi kis panda tenyészpár 2 éve él együtt, Ting-ting Pozsonyból, míg Szecsuán a Dublin Zoo-ból érkezett az Állatparkba az Európai Fajmegőrzési Program keretében . Fogságban nagyon nehezen szaporodnak, így hatalmas öröm és szakmai siker volt az ikerpár születése. A kölykök szürke bundával látták meg a napvilágot s az első hetekben teljesen magatehetetlenek voltak, a szemük is csukva volt. Ebben az időszakban az anya állat szinte egész nap a kicsinyeivel élt, most már azonban csak a szoptatáskor keresi fel őket.

038 039

A vörös bundás apróságok –akik most már szüleik miniatűr másai- egyre érdeklődőbbek, s bár a délelőttöt általában át szokták aludni, a kora délutáni órákban már kimerészkednek odújukból s gyakorolják a mászás tudományát. Az 5 hetes korban történt állatorvosi vizsgálaton fény derült az ivarukra is, mindkét állat nőstény. Most, hogy az állatok 3 hónaposak lettek, gondozóik idejét látták annak, hogy elnevezzék őket, a Tárá és az Indira névre esett a választás. A nevek szanszkrit eredetűek, a Tárá csillagot, míg az Indira csillogót, szikrázót jelent.

036

A vörös macskamedve néven is ismert állatok, a Himalája, illetve Észak-Burma magashegyi erdeiben valamint Szecsuán nyugati felén és Jünnanban élnek 2000-4800 méteres magasságban. Bundájukat hosszú, durva fedőszőrök, az alatt pedig tömött aljszőrzet alkotja, mely melegen és szárazon tartja őket a hideg és nedves környezetben. Bozontos, hosszú farkukat, fejpárnának vagy takarónak is használják. Bár a ragadozók közé sorolják őket, táplálékuk jórészt bambuszból áll, alkalmanként azonban előszeretettel fogyasztanak tojást, rovarokat, madárfiókát és kisemlősöket is. A nap bármely szakában aktívak lehetnek, de főleg alkonyatkor járnak táplálék után. Átlagosan a napnak csupán az 56% töltik ébren, ami feltehetően az alacsony energiatartalmú táplálékhoz való alkalmazkodás miatt alakult ki.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark




hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop