Nem lehet betelni a szegedi jaguárbébivel

Zoo  |   2016. február 26.  |     7575

Jaguárkölyök született karácsonykor a Szegedi Vadasparkban, a két hónapos nőstényt csütörtökön állatorvos vizsgálta meg. A kölyök a jaguárház oltalmában nevelkedett, de ahogy növekszik és az időjárás is tavasziasra fordul, anyjával együtt kiengedik a külső kifutóba, amelyet így felváltva használnak majd az apaállattal.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

A Szegedi Vadasparkban fajmegmentési program keretében nevelnek jaguárokat. A kölyök – ahogy korábban testvérei is – más állatkertbe kerül, egyéves korában előreláthatólag Prágába költözik majd – közölte az igazgató.

A jaguár az amerikai kontinens legnagyobb macskaféléje, az Egyesült Államok déli területétől egészen Argentína és Brazília északi részéig őshonos. Elsősorban a folyók, tavak környékén, mocsarakban és esőerdőkben fordul elő, de megfigyeltek jaguárokat a hegyvidékeken, 3800 méteres magasságban is. A tigrishez hasonlóan kedveli a vizet, kiválóan úszik, de ha veszélyt érez vagy vadászik, ügyesen mászik fára is.

Testhossza 150-180 centiméter, farka 70-90 centis, átlagos tömege 100 kilogramm körüli. A nőstények általában 20 százalékkal kisebbek a hímeknél. Két színváltozata létezik: az egyik típus sárgás-vörösesbarna bundáját sötét foltok tarkítják, a másik variáns fekete, közelről azonban ezen is megfigyelhető a mintázat.

Szeged, 2016. február 25. Két hónapos jaguárkölyök (Panthera onca) az állat orvosi vizsgálatán a Szegedi Vadasparkban 2016. február 25-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szeged, 2016. február 25.
Két hónapos jaguárkölyök (Panthera onca) az állat orvosi vizsgálatán a Szegedi Vadasparkban 2016. február 25-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A jaguár nősténye száznapos terhességet követően hozza világra 700-900 grammos kicsinyét. A fejletlen újszülött teljesen anyára van utalva, szeme is csak néhány naposan nyílik ki. A nőstény kölykét 5-6 hónapos koráig szoptatja, ekkor kezdenek el közösen vadászni. A hímek három-négy évesen, a nőstények egy esztendővel korábban érik el az ivarérettséget. Főként hajnalban és szürkületkor aktívak, a szaporodási időszakon kívül magányosan élnek. A jaguárok harapása a szárazföldi ragadozók között a hiénák után a második legerősebb. A jaguár vadászterülete 25-50 négyzetkilométer, zsákmányállatai között előfordulnak a szarvasfélék, a tapírok, pekarik, kajmánok, de nem veti meg a békákat, halakat, teknősöket sem.

A természetes élőhelyének gyors pusztulása, a zsákmányállatok eltűnése mellett az orvvadászat veszélyezteti leginkább. A szőrmebundák elleni állatvédő kampányoknak hála e célból nem vadásszák a 70-es évek óta, de a mancsa, foga továbbra is keresett szuvenír, illetve több területen kártevőként irtják a háziállatok védelmében.

Forrás: MTI
MTI Fotók: Kelemen Zoltán Gergely




hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop