Megszökött, de már meg is lett Matyi, a Kecskeméti Vadaskert rókája

Zoo  |   2016. április 07.  |     1172

Hétfőn este szökött meg Matyi, a vörös róka. A szelíd, oltásokkal rendelkező rókát még a villanypásztor sem tartotta vissza, az állatkert dolgozói két napig keresték a szökevényt.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Tokovics Tamás, az állatkert igazgatója elmondta, hogy az állat senkire sem jelent veszélyt, ugyanis hozzászokott az emberi közelséghez, de mégis óva intette a lakosságot attól, hogy a róka közelébe merészkedjen. Matyi csupán fél éve volt az állatkert lakója. Egy vadászat alkalmával a kotorékozás során fogadta be egy budapesti házaspár, addig élt velük, míg a feleséget meg nem harapta az állat, ekkor döntöttek úgy, hogy az állatkertre bízzák további sorsát.

A szökés oka valószínűleg hierarchia harc lehetett, az állatot ugyanis néhány napja próbálták beszoktatni egy szűkösebb ketrecből a kanadai tűzrókák kifutójába. Az ismerkedés valószínűleg rosszul sült el, Matyi pedig ösztönösen menekülőre fogta a dolgot. A vadaskert igazgatója elmondta, hogy a rókák kifutója megfelelően van őrizve, villanypásztor és kiugrásgátló is akadályozza a szökést, az európai vörös róka extrém teljesítményének oka valószínűleg a félelem és az adrenalin lehetett.

Matyit több kutyasétáltató is látta, volt, akinek kutyáival még el is játszogatott a szökevény róka, videó is készült a kiruccanásáról. Végül két nap után, egy lakossági bejelentésnek köszönhetően rábukkantak a szabadulóművészre, majd altatólövedék segítségével elkábították, és visszavitték az állatkertbe. Átmenetileg a régebbi helyére zárták vissza, egy ideig nem próbálkoznak az összeszoktatással.

Forrás: bama.hu
Fotó: kecskemetitv.hu
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop