Ismerd meg Földünk legnagyobb szárazföldi állatait, az elefántokat

Zoo  |   2016. augusztus 15.  |     1251

Augusztus 12-én ünnepeltük az Elefántok Világnapját, ennek alkalmából a Nyíregyházi Állatpark engedett betekintést a hatalmas ormányosok mindennapjaiba. Ismerjük meg Földünk legnagyobb szárazföldi állatait!

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Bár az afrikai és ázsiai fajok ökológiai szempontból hasonlóak, vannak közöttük eltérések. Bár mindkét fajra jellemző az ormány, a nagy fülek és a vastag, szürke bőr, agyara -mely a megnyúlt felső metszőfog- nem minden elefántnak van. Általában az afrikai elefántok és az indiai elefánt bikák rendelkeznek agyarral. Az afrikai faj nagyobb, mint az indiai, háta homorú, agyarai hosszabbak, ormánya végén két ujjszerű nyúlványa van (az indiainak ugyanis csak egy ormányvégi ujja van), de legfeltűnőbb sajátsága, két hatalmas nagy füle.

05

Az afrikai elefántok a Föld legnagyobb szárazföldi emlősei. 6-7.5 m hosszúra és 4 méter magasra is megnőhetnek, súlyuk elérheti a 7000 kg-ot. Egykor csaknem egész Afrika erdős tájait benépesítették, ám a telepesek és az elefántvadászok jelentősen tizedelték állományukat.

Az indiai elefántok a második legnagyobb szárazföldi állatok, Ázsiában az esőerdőkben és füves területeken egyaránt megtalálhatóak, elsősorban az erdős területek határát kedvelik. Rendkívül szoros szociális kötelék fűzi össze őket, az afrikai rokonaikhoz hasonlóan, az elefántcsoportok rokon tehenekből és azok fiatal utódaikból állnak. A legidősebb nőstény áll az átlagosan 20 egyedből álló csapat élén. A kifejlett bikák magányosan vagy csak hímekből álló csapatokban élnek, és csak a párzási időszakban csatlakoznak a tehenekhez. A legdominánsabb bika előjoga a párzás. Korábban afrikai rokonához hasonlóan az agyarai miatt üldözték, mivel az elefántcsont mindig fontos szerepel játszott az emberi történelemben. Ma a fő problémát az élőhelyeik pusztítása jelenti.

04

A Nyíregyházi Állatpark kontinensenként mutatja be Földünk állatvilágát, ahonnan nem hiányozhatnak a világ legnagyobb szárazföldi állatai sem. A Zöld piramis-mely Ázsia élővilágát mutatja be- az otthona Jázminnak, Motkinak és Tanjanak az indiai elefántteheneknek, míg a fekete kontinens ormányosait egy 4 fős tenyészcsapat képviseli, melynek legfiatalabb tagja most múlt 1 éves.

07

Az országban csak itt látható afrikai elefántok az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében élnek együtt s az elefántbébi igazi kedvenc, hiszen a vendégek a fogantatástól végigkísérhették fejlődését — még nevet is a látogatók javaslataiból választottak gondozói. Kito — mely szuahéli nyelven féltett gyermeket s drága kincset jelent — kiváló egészségnek örvend, s Kwanza a mamája féltve vigyázza minden mozdulatát kicsinyének. Mivel az elefántok 22 hónapig várandósak, Kwanza az elefánt mama és Jack az apa állat újra elkezdett randevúzni, melynek remélhetőleg 2 év múlva meglesz a gyümölcse.




hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop