Hiénák születtek a Szegedi Vadasparkban

Zoo  |   2016. február 12.  |     918

Bár többnyire a tavasz és a nyár számít az állatkerti baby boom időszakának, az elmúlt időszak kifejezetten termékenynek bizonyult a vadaspark életében. A két foltos hiéna kölyök még ősszel született, életük első hónapjait a házuk biztonságában töltötték.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

A kishiénák nemét még nem tudják, bár az állatorvosi vizsgálatokon és a kötelező oltásokon már túlestek. Ennek oka nem az állatkerti dolgozók felkészületlensége, hanem az a tény, hogy a hiénáknál a nőstények és hímek teljesen egyformák, még a nemi szerveik is ugyanúgy néznek ki, rövidesen azonban fény derül a hiéna fiatalok nemi hovatartozására, amint megérkeznek a genetikai vizsgálatok eredményei.

0215

A hiéna hímek és nőstények nagyfokú hasonlósága abból fakad, hogy az utóbbiak tesztoszteron szintje nagyon magas, amely hormon a férfias tulajdonságok kialakulásáért felelős. A felnőtt hiéna nőstények nagyobbak a hímnél, és agresszivitásuk sem marad el tőlük. Erejük mellett az is segíti őket, hogy rokoni kapcsolatban állnak egymással, így számítanak az uralkodó nemnek a csapaton belül.

0217 0218

A foltos hiénák etetése része annak az állatbemutató programnak, amelyet március közepétől november első napjáig tartanak hétfő kivételével minden nap. Az etetésük mellett egy rövid előadással mutatják be őket, elmondva, hogy mennyi tévhit él a hiénákról, amelynek kevés köze van a valósághoz. Az egyik ilyen meghatározó hit a táplálkozására vonatkozik, vagyis, hogy gyáva állatként kizárólag dögöt esznek csak. Ez nem igaz, félelmetes és nagyon hatékony vadászok, amelyek akár az oroszláncsapatokkal is összecsapnak az elejtett zsákmányért.

Forrás: zooszeged.hu
Fotók: Endrédi Lajos
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop