Gyűrűsfarkú maki ikrek születtek Miskolcon

Zoo  |   2016. május 26.  |     1802

Gyűrűsfarkú makik az elmúlt években azért érkeztek Miskolcra, mert nagyon aranyosak és a közönségünk szereti őket, de azért is, hogy szaporulatuknak örülhessünk. Már a tavalyi évben világra jöttek az állatkert első makikölykei, idén pedig ikrekkel gyarapodott a család.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

A Budapesti Állatkertből érkezett nőstény maki már tavaly bizonyította, hogy gondosan tudja nevelni iker kölykeit. A két kölyök azóta már csaknem teljesen felnőtt, így érkezhetett az új generáció. Egy hónappal ezelőtt két újabb kölyköt hozott világra a Gizi nevet viselő állat. A kölykök a makik természetes egyedfejlődésének megfelelően életük első heteiben még anyjuk hasoldalán kapaszkodtak, így nem volt könnyű megpillantani őket, mostanra azonban már felkapaszkodtak anyjuk hátára, és onnan tekintgetnek a nagyvilágra, sőt, időnként már le is másznak anyjukról, hogy megtapasztalják, milyen is az, amikor saját lábukon járnak. Egyelőre még anyatejjel táplálkoznak, de éppen most, egyhónapos korukban kezdenek ismerkedni a felnőtt makik gyümölcsökből és zöldségfélékből álló étrendjével.

0269

A Madagaszkár című rajzfilmből is ismert gyűrűsfarkú makik (Lemur catta) vagy más néven katták népszerűsége Julien király személyének köszönhetően az egekbe szökött. Kevesen tudják azonban, hogy eredeti élőhelyükön, Madagaszkár száraz erdeiben honos állományuk mára veszélyeztetett. Leginkább az élőhelyükként szolgáló erdők kiirtása fenyegeti fennmaradásukat.
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop