Gibbon született a Nyíregyházi Állatparkban

Zoo  |   2016. február 17.  |     561

Fehérkezű gibbon (Hylobates lar) kölyökkel gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark majomcsapata. A látogatók szerdától láthatják a kéthónapos kölyköt az állatpark majomszigetén. Az utód ivarát egyelőre nem tudták megállapítani a gondozók, mivel a kicsi állandóan az anyja hasán lóg és nem hagyja el őt – közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő az MTI-vel.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

A szakember elmondta, az utód születésével öttagúvá vált a gibboncsalád: a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében. A majompár frigye igen szerencsés, mivel ez a harmadik kicsinyük, ami Nyíregyházán született.

0115

A fehérkezű gibbonok monogám párkapcsolatban élnek, a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit négy-héthónapos korig szoptatnak. A kicsi élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva tölti, majd a későbbiekben fokozatosan egyre több időt fog tölteni egyedül is a fák ágai között.

0116 0117

Érdekességük, hogy a szülőpár napfelkeltekor “duettet énekel”, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges ének a szárazföldi emlősök talán legfelejthetetlenebb hangjai közé tartozik, amelyet a kora reggeli és a déli órákban hallhatnak a látogatók és a park hotelében megszálló vendégek.

0118

A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való életmódhoz alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, jellegzetes mozgással, egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon. Főként élőhelyük megfogyatkozása miatt veszélyeztetettek, de a vadászat és állatkereskedelem miatt is csökken állományuk a természetben. Az európai állatkertek a nemzetközi fajmegmentési program keretében tartják őket. Ehhez a kezdeményezéshez a Nyíregyházi Állatpark is csatlakozott, így a kölykök – amint ivarérettek lesznek – más európai állatkertbe kerülnek át.

Forrás: MTI
Fotók: Nyíregyházi Állatpark Facebook
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop