Addax antilopokat szállítottak egy cseh állatkertből Magyarországra

Zoo  |   2016. október 10.  |     5535

Két núbiai addax antilopot (Addax nasomaculatus) szállítottak kedden a közép-morvaországi Olmütz (Olomouc) állatkertjéből a Nyíregyházi Állatparkba – közölte kedden az olmützi állatkert.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

A két és fél éves Lentilkának és Vanilkának egy nemzetközi védelmi program keretében találtak új lakhelyet. Olmützben még hét egyed maradt ezekből az antilopokból. Lentilkát és Vanilkát kedd délelőtt deszkából készült ketrecekbe terelték. Az állatkert szakértői szerint – akik az állatokat szállítják – a mintegy 600 kilométeres út nem fog negatívan hatni a két antilopra.

“Az olmützi állatkert 1987 óta tenyészt addax antilopokat, amelyek természetes környezetükben, az afrikai Szaharában kihalófélben vannak. Ma már csak a sivatag néhány részén van belőlük egy-egy kisebb-nagyobb csorda” – mondta Karla Brecková, az állatkert szóvivője újságíróknak.

A veszélyeztetett addax antilopokat néhány európai állatkertben, köztük az olmütziben, is tenyésztenek, és időnként több példányt visszaengednek a vadonba. Brecková szerint ezt tette már többször az olmützi állatkert is, és az antilopok adaptációjával nem voltak problémák.

071

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője, szóvivője az MTI érdeklődésére kedd délután elmondta, a nyírségi állatkert több mint tíz éve tartja és tenyészti ezt az antilopfajtát. A beltenyésztés elkerülése érdekében az Európai Fajmegőrzési Program igyekszik folyamatosan cserélni az állatokat. A most érkező két fiatal egyed az eddig Nyíregyházán élő két nőstényt váltja a tenyésztésben – közölte a szóvivő. Hozzátette, a fiatal állatok egy hónapig karanténban lesznek, ezután engedik össze őket a többi állattal.

Az addax hajdan egész Észak-Afrikában jelen volt, azonban mára a Szaharától északra eső területekről kipusztult, és a sivatagtól délre élő állomány is kis létszámú, elszigetelt populációkra szakadt. Ma addaxszal Csád, Mali, Mauritánia, Niger és Szudán területén találkozhatunk, azonban előfordulása ezeken a területeken – az állat hosszú vándorlásokra való hajlama és az adatok bizonytalansága miatt – inkább csak valószínűnek tekinthető.

A felhasznált képek csak illusztrációk.

Forrás: MTI
Leadfotó: animalcorner.co.uk
Fotó: czs.org




hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop