Mégsem volt olyan vérszomjas a gyilkos rozmár

Tudományos  |   2016. május 13.  |     1333

Először végzett ősi fogmaradványokon igazságügyi orvostani fogzománcvizsgálatot egy új-zélandiak vezette kutatócsoport, és eredményeik cáfolják, hogy az ősi “gyilkos rozmár” tengeri emlősöket falt volna föl.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Az Otagói Egyetem vezette, több tudományágat képviselő kutatócsoport egy Kaliforniában talált ősi rozmárfosszília, a Pelagiarctos thomasi, valamint ma élő új-zélandi medvefókák és oroszlánfókák fogzománcának belső szerkezetét elemezte. Első alkalommal analizálták a három faj fogzománcszerkezetét pásztázó elekronmikroszkóppal- írta az egyetem közleményében Carolina Loch, a kutatás egyik vezetője.

“A Pelagiarctosról mondták, hogy ez volt a gyilkos rozmár, amely hatalmas tengeri emlősöket falt fel, ám mi kimutattuk, hogy a fogzománca eléggé hasonló volt a mai új-zélandi medvefókáéhoz és az oroszlánfókáéhoz, melyek halakkal és tintahallal táplálkoznak. Az ősi rozmár nem valószínű, hogy képes lett volna csontokat átharapni anélkül, hogy fogai bele ne törtek volna” – olvasható a közleményben.

079

A tanulmány megmutatta, hogy a fogorvosok vizsgálati technológiáival állatfajok evolúciós rejtélyei is kutathatók.

Forrás: MTI, origo.hu
Leadfotó: kids.nationalgeographic.com
Fotó: otago.ac.nz
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop