Támadnak a bagolylepkék, hemzsegnek a poloskák

Hírek  |   2016. augusztus 16.  |     335

Ez a faj okozhatja a lepkefajok közül a legnagyobb károkat, tömegével kelnek ki a hernyók ezekben a napokban. Ugrásszerűen emelkedik a fény- és feromoncsapdákkal befogott gyapottok bagolylepkék száma, és ez a faj okozhatja a lepkefajok közül a legnagyobb károkat – mondta a Magyar Hírlapnak a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Aponyi Lajos felhívta a figyelmet arra, tömegével kelnek ki a hernyók ezekben a napokban, a veszélyeztetett növénykultúrákat rendszeresen ellenőrizni kell, és az első hernyók megjelenésétől folyamatosan védekezni kell.

Az amerikai lepkekabóca szinte valamennyi növénykultúrában tömegesen fordul elő, a kertekben és szántóföldeken pedig a különböző bagolylepkefajok tömeges rajzása figyelhető meg, mivel idén igen kedvezően alakultak a feltételek a különböző kártevők megjelenéséhez. A zsendülő terméseken egyre nagyobb számban jelennek meg különböző poloskafajok, amelyek kellemetlen szaguk mellett szívogatásukkal nagymértékben rontják az áru élvezeti értékét.

Ugyancsak inváziós kártevő a harlekin katica, amely mesterséges betelepítéssel került az európai kontinensre, ahol aztán igen gyorsan vált hasznos levéltetű-predátorból az őshonos katicabogárfajok kellemetlen konkurensévé. Ráadásul ősszel táplálék híján szívesen belekóstol az érőfélben lévő gyümölcsökbe és a szőlőbe, ha pedig bekerül a mustba is, kellemetlen mellékíze lesz a bornak.

Forrás: MTI, origo.hu
Fotó: commons.wikimedia.org
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop