Ritka madár költ a Lillafüredi Fehérkőn

Hírek  |   2016. április 21.  |     1956

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság számolt be róla, hogy néhány sziklamászó fészkelő vándorsólyommal futott össze Fehérkőn. A nőstény kotlik, a hím pedig élelemért jár, ezért csak ritkán tűnik fel, ám ha mégis előkerül, a látvány felejthetetlen, ugyanis az életet jelentő zsákmányt a levegőben adja át párjának.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Ez a pillanat naponta többször is megfigyelhető, a kirándulók a szabadidőparkból és a Herman Ottó múzeum közeléből is jól látható, de a fészek megközelítése csak kötéltechnikával lehetséges, a sziklamászók el is kerülik a környéket, hogy ne zavarják a ritka ragadozókat. Ők vállalták el a fészek őrzését is, a költés végéig, ami július közepére tehető, fokozottan védik a területet.

A nemzeti park felhívta a látogatók figyelmét is arra, hogy semmiképp se zavarják fel a madarat, ilyenkor ugyanis előfordulhat, hogy a tojó elhagyja a fészket, s akkor a tojások kihűlnek. Fontos, hogy a sziklán alehető legkisebb zajjal közlekedjenek, és az elkerített részt ne közelítsék meg.

A vándorsólyom fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 000 Ft, az állat és a tojások károsítása, elpusztítása bűncselekménynek számít.

Forrás: bnpi.hu
Fotó: kids.nationalgeographic.com
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop