Ő itt Mosha, az első elefánt, aki műlábat visel

Hírek  |   2016. június 29.  |     341

Több történetet is hallottunk már különböző állatokról, akik egy-egy sérülés után sajnos egy végtagjukat elvesztették. Legtöbbjük boldogul ezek után is, főleg, ha műlábbal könnyítik meg mindennapjait, ám az elefántok esetében a dolog nem ennyire egyszerű.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Mosha egy taposóakna robbanása miatt vesztette el az egyik mellső lábát. Sérülése miatt nehezére esett a mozgás, ráadásul még csupán kölyök volt. Két és fél éves volt, mikor a thaiföldi Ázsiai Elefántok Barátai Alapítványnál Therdchai Jivacate kezelésbe vette. A sebész emberi és állati műlábak készítésére szakosodott, és elhatározta, hogy segít a szerencsétlenül járt elefánton.

“Amikor megpillantottam Moshát, észrevettem, hogy az akkoriban 600 kilogrammos állatnak a levegőbe kell emelnie az ormányát ahhoz, hogy járni tudjon,” mondta Jivacate a Motherboard.

0151

Óriási kihívás volt a művégtag megtervezése és kivitelezése. A 15 kilogrammos lábat műanyagból, acélból és rugalmas szalagokból készítette el, Mosha mindössze 12 óra alatt megtanulta, hogyan közlekedjen új lába segítségével. Ahogy telt az idő, az elefánt egyre csak nőtt, az elmúlt hat évben Mosha kilenc műlábat használt el, egyre növekvő mérete és tömege miatt. Az állat most nagyjából 2 ezer kilót nyom, így a műlábnak folyamatosan nehezebbnek és erősebbnek kell lennie. A szakértők még most is dolgoznak a tökéletes megoldáson.

Forrás: origo.hu
Fotók: Friends of the Asian Elephant Foundation
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop