Megszülettek az első nyúlfiak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Hírek  |   2016. február 23.  |     2115

Szapora, mint a nyúl, nem véletlenül maradt fenn ez a szólás, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a mezei nyulak már akkor képesek a megtermékenyülésre, mikor még meg sem szülték az előző párzások során fogant utódokat.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

A mezei nyulaknál a vemhesség általában 42-43 napig tart, fialás előtt a nőstény száraz, füves vackot készít, de 3-4 utódját nem egy fészekaljba szüli meg, hanem több különböző helyre. Mindezt azért teszi, hogy nagyobb esélyt adjon a kölyköknek a túlélésre, így egy esetleges ragadozótámadásnál nem az egész család veszne oda. Az anyaállat arra törekszik, hogy minél kevesebb szagmintát hagyjon. Ezt úgy éri el, hogy szoptatáskor sosem megy közvetlen a kisnyulaihoz, hanem többméteres távolságból beugrik a fészekbe, így a ragadozók elvesztik a szagot.

Az első utódok február közepén, az utolsók szeptemberben születnek, Magyarországon Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében él a legtöbb mezei nyúl. Kisebb számban az ország szinte minden részében előfordul, még a hegyvidéki erdőkben is.

Forrás: kmnp.hu
Fotó: reddit.com




hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop