Megmenekült a kihalástól a világ legritkább macskaféléje

Hírek  |   2016. április 07.  |     856

Megnégyszereződött a világ legritkább macskaféléjének populációja az elmúlt tíz évben: a vadon élő ibériai hiúzok (Lynx pardinus) száma meghaladta a négyszázat idén. Ennek ellenére a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint továbbra sem múlt el a faj kihalásának veszélye.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Luis Suárez, a spanyol hiúzmentő program felelőse úgy látja, hogy bíztató a jelentős létszámnövekedés, amely intézkedéseiknek köszönhető. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ibériai hiúz fő táplálékát jelentő vadnyúlpopulációt betegség tizedeli és mintegy 50 százalékkal csökkent a létszámuk azokon a területeken, ahol a macskafélék élnek.

A szakember szerint az illetékes hatóságoknak sürgősen meg kell tenniük a megfelelő lépéseket a nyúlállomány védelmére, ellenkező esetben ökológiai katasztrófa következhet be. A vadnyúl kulcsfontosságú a mediterrán ökoszisztéma fenntartásában – hangsúlyozta.

Az ibériai hiúz életét a táplálékhiány mellett az ember is veszélyezteti az autóutakon: az elmúlt három évben 51 állatot gázoltak halálra a veszélyeztetett fajból. A WWF ennek megakadályozása érdekében online kampányba kezdett, amelyhez több mint 22 ezer támogató csatlakozott eddig. El akarják érni, hogy különleges intézkedésekkel védjék az állatfajt, így például kerítsék el az autóutakat, illetve az utak mellől tüntessék a sűrű aljnövényzetet és bozótot, így a hiúzok időben észlelhetik a gépjárművek reflektorainak fényét.

A vörös rókánál kicsivel nagyobb, jellegzetes fekete-fehér szakállt és fekete fülpamacsot viselő pöttyös bundájú ibériai hiúz legnagyobb populációja – több mint 360 egyed – a dél-spanyolországi Andalúzia területén él. Számuk 2002-ben kevesebb volt száz példánynál.

Forrás: MTI
Fotó: pixdaus.com




hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop