Kilövési engedélyt adhatnak Olaszországban az eurómilliókért megmentett farkasokra

Hírek  |   2016. február 16.  |     1149

Az elmúlt évtizedekben az olasz állam több millió eurót fordított a farkasok megmentésére, a környezetvédelmi minisztérium most pedig több példány kilövését tervezi, az indoklás szerint azért, mert elszaporodtak. Főleg az Appenninek térségében van túl sok farkas és egyre nagyobb veszélyt jelentenek az állattenyésztőknek – írja a La Repubblica című római napilap.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Az Appenninekben a becslések szerint 2500, az Alpok térségében 150 példány él. Elsősorban Toszkánában panaszkodnak az állattenyésztők arra, hogy egyre több birkát, borjút és szamarat tépnek szét a ragadozók. A tartomány ezért egy négymillió eurós, hároméves tervet indított a farkasok miatt kárt szenvedett tenyésztők kártalanítására.

A környezetvédelmi minisztérium úgy döntött, ha a farkasállomány mérete a lakosság számára veszélyessé válik, akkor feloldja a farkasok kilövésének tilalmát.

“Végre felismerte a kormány, hogy az állattenyésztők nem bírják tovább a farkasok állandó támadásait. Az agresszív példányok megölése megoldást jelent” – mondta Stefano Masini, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet környezetvédelmi kérdésekért felelős szóvivője.

A kormány tervei ellen azonban az állatvédők hevesen tiltakoznak. Nemcsak a farkasok jelentenek problémát a hegyvidéki területeken. A szarvasok száma 1980 óta 700 százalékkal nőtt Olaszországban, a zergéké 120 százalékkal. Problémát okoznak a vaddisznók is, amelyek száma csak 2000 óta 400 százalékkal emelkedett. Toszkána tartomány ezért azt tervezi, 250 ezer vaddisznó kilövésére ad engedélyt, ami szintén heves tiltakozásokat váltott ki.

Forrás: MTI, hvg.hu
Fotó: eniscuola.net
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop