Idegméreggel gyilkolták a parlagi sasokat, több évnyi börtönt kaphatnak érte

Hírek  |   2016. július 13.  |     231

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség emelt vádat természetkárosítás és állatkínzás bűntette miatt. Egy városföldi vadász és társa idegméreggel mérgezett tojásokkal pusztítottak el rókákat és parlagi sasokat.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

A 39 éves városföldi férfi megelégelte, hogy tanyáján elszaporodtak a baromfikat elragadó állatok, ezért egy ismerősétől, egy 55 éves hivatásos vadásztól kért segítséget. A férfi karbofurán hatóanyaggal, vagyis idegméreggel befecskendezett tojásokat vitt a tanyára. Ha ez az anyag egy élőlény szervezetébe jut, elmondhatatlan szenvedést, fulladásos halált, pusztulást okoz. Az anyag forgalmazása és felhasználása 2008. óta tilos.

A mérgezett tojásokat ennek ellenére elhelyezték a birtokon és a szomszédos dűlőben, a tojásokból egy róka fogyasztott, aminek következtében az állat hosszas szenvedés után elpusztult. Teteméből egy másik róka is evett, majd két parlagi sas is a méreghez jutott, ők is hasonlóképpen pusztultak el.

Az egyik parlagi sas jeladóval rendelkezett, az állat a „Remény” névre hallgatott. A parlagi sasok európai állománya mindössze 220 pár, amelyből 150 pár él Magyarországon. A mérgezés következtében elpusztult két parlagi sas egy fiatal költőpárt alkotott. További 8, jeladóval ellátott sas fordult meg a környéken, így az állomány fennmaradását veszélyeztették a vádlottak.

Az ügyészség a két férfit természetkárosítás és több állatnak különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzás bűntettével vádolja, ez 1-7,5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Forrás: hvg.huugyeszseg.hu
Fotó: jazzywallpapers.com
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop