Európai természetvédelmi területté nyilvánították az Elba völgyét Decín környékén

Hírek  |   2016. május 03.  |     868

Az Európai Bizottság még 2011-ben szólította fel Csehországot, hogy az Elba völgyét Decín környékén, valamint Prágától nyugatra fekvő Prelouc kisváros melletti mocsaras réteket nyilvánítsa természetvédelmi területté. Az Európai Bizottság szeretné mindkét helyet feltenni az európai természetvédelmet élvező Natura 2000 program listájára.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Csehország eddig nem reagált az Európai Bizottság felszólítására, mert mindkét helyen gazdasági-közlekedési projektek vannak már tervben és ezek megvalósítása a természetvédelmi területeken azonban sokkal nehezebb, mint másutt.

Decínben az Elbán duzzasztógátat terveznek építeni, hogy a folyónak ezen a szakaszán nagyobb hajók is áthaladhassanak. A másik területen, az Elba völgyében fekvő, a kelet-csehországi Prelouc melletti Louky (Rétek) elnevezésű mocsáros réteken ritka virág- és ritka pillangófajok élnek. Ott – szintén a hajók közlekedésének megkönnyítéért – az Elba medrének szabályozását tervezik, amely a Loukyt is érintené

Amennyiben a Loukyt nem nyilvánítják védett területté, Csehország akár hétmilliárd koronás (80,6 milliárd forintos) európai támogatástól eshet el, egyben büntetést is kaphat. Az Európai Bizottság 2005-ben hét csehországi természetvédelmi területet szeretett volna felvenni a Natura 2000 listájára, ahol európai szempontból fontos növény- és állatfajok élnek.

Brüsszel azt szerette volna, hogy az Elba völgye a cseh-német határtól egészen Litomerice városáig védettséget kapjon. Csehország ezt leszűkítette, és így született meg az Elba völgyében a Porta Bohemica természetvédelmi régió, amelyet a cseh környezetvédők értelmes kompromisszumnak tartanak. A duzzasztógát megépítését azonban ellenzik.

Forrás: MTI
Fotó: frodogalery.cz
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop