Először született magyar győzelem a belga juhászkutyák világbajnokságán

Hírek  |   2016. május 19.  |     2753

A belga juhászkutyák világbajnokságának több évtizedes történetében még sosem nyert korábban magyar kutya, ez először az 5 éves Litónak sikerült, aki gazdájával együtt vasárnap hozta el a fődíjat a franciaországi versenyről.

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

A háború utáni években kezdtek el a rendőr- és katonakutyák munkáját imitáló sportversenyeket rendezni, ezekből nőtte ki magát az a világverseny is, amelyet a múlt héten rendezett meg a Belga Juhászkutya Világszövetség (Fédération Mondiale du Berger Belge) a Párizshoz közeli Aubigny-sur-Nere-ben – mondta el Kivágó Arnold, Lito tulajdonosa és gazdája az MTI-nek kedden, miután hazaérkeztek a versenyről.

A tulajdonos elmondta, hogy a versenyen a kutyáknak nyomkövető, fegyelmező és őrző-védő gyakorlatokat kell teljesíteniük. Az engedelmességet értékelő részben az állatnak póráz nélkül, vezényszavakra kell elvégeznie különböző feladatokat, például a gazda lába mellett menni különböző tempóban, fordulni, ülni, állni, akadályokon közlekedni. A nyomkövető feladatnál egy nagyjából 1000 lépéssel körüljárható pályán kell a kutyának három elrejtett nyomot megtalálnia és jeleznie, az őrző-védő képességet vizsgáló próbán pedig szintén egy összetett feladatsort kell végrehajtania, amelyben egyebek mellett meg kell találnia a rejtekhelyre bújt “csibészt”, akit később kísérnie, majd követnie kell, de a támadást és az elengedést is pontozzák.

Mindhárom feladatban 100 pontot lehet elérni, Lito az engedelmességre 98, a nyomkövetésre 95, az őrzés-védésre 97 pontot kapott, ezzel az eredménnyel nemcsak megnyerte a szombati versenyt, hanem elindulhatott a legjobb húsz kutya számára rendezett vasárnapi megmérettetésen is, amelyen előző napi teljesítményét túlszárnyalva szerezte meg a világbajnoki címet.

“A győzelemhez szükség van egy nagyon jó adottságú kutyára, egy jó kiképzőre, rengeteg munkára és szerencsére is” – összegezte Kivágó Arnold, aki kutyáját pár hetes kora óta tréningezi. Mint mondta, az első tíz helyezett közül bármelyik állat megnyerhette volna a versenyt, hiszen a győzelem apróságokon múlik.

 

Budapest, 2016. május 17. Kivágó Arnold tulajdonos és kiképzõ malinois fajtájú belga juhászkutyáját edzi Dajka József kutyaoktató Mogyoródon 2016. május 17-én. A belga juhászkutyák világbajnokságának több évtizedes történetében még sosem nyert korábban magyar kutya, ez elõször az 5 éves Litónak sikerült, aki gazdájával együtt május 15-én hozta el a fõdíjat a franciaországi versenyrõl. MTI Fotó: Kovács Tamás

Budapest, 2016. május 17.
Kivágó Arnold tulajdonos és kiképzõ malinois fajtájú belga juhászkutyáját edzi Dajka József kutyaoktató Mogyoródon 2016. május 17-én. A belga juhászkutyák világbajnokságának több évtizedes történetében még sosem nyert korábban magyar kutya, ez elõször az 5 éves Litónak sikerült, aki gazdájával együtt május 15-én hozta el a fõdíjat a franciaországi versenyrõl.
MTI Fotó: Kovács Tamás

‘Ha nagyon süt a nap, kicsit nyomottabbak a kutyák, az esőt senki nem szereti, ha nincs szél, akkor pedig jobban tud nyomot követni a kutya, egy erősebb szél azonban “lefújhatja a kutyát a nyomról”. Mindezek mellett a fináléban a gazda és a kutya izgalma, fáradtsága is befolyásoló tényező lehet” – fűzte hozzá.

A kiképzés menetéről elmondta: Litót kölyökkora óta arra tréningezi, hogy világbajnok legyen. Először étellel motiválta a különböző feladatok elvégzésére, amelyet később játékkal, majd simogatással váltott ki, hiszen a versenyen semmiféle jutalmazó eszköz nem használható a gazda szaván és szeretetén kívül. Kezdetben naponta többször gyakoroltak 5-10 percet, majd heti 3-4 nap különböző kategóriákban elvégzett edzés következett, amikor hol az őrzés-védést, hol pedig a nyomkövetést gyakorolták.

A tulajdonos azt is elmondta, hogy Lito ugyan csak versenyeken szerepel, de az őrző-védő, katonai vagy rendőrkutyák felmenői között szinte minden esetben megtalálhatók világversenyeket nyert vagy előkelő helyezést elért kutyák.

Forrás: MTI
MTI Fotók: Kovács Tamás
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop