Hiénák születtek a Szegedi Vadasparkban

0
495 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A kishiénák nemét még nem tudják, bár az állatorvosi vizsgálatokon és a kötelező oltásokon már túlestek. Ennek oka nem az állatkerti dolgozók felkészületlensége, hanem az a tény, hogy a hiénáknál a nőstények és hímek teljesen egyformák, még a nemi szerveik is ugyanúgy néznek ki, rövidesen azonban fény derül a hiéna fiatalok nemi hovatartozására, amint megérkeznek a genetikai vizsgálatok eredményei.

0215

A hiéna hímek és nőstények nagyfokú hasonlósága abból fakad, hogy az utóbbiak tesztoszteron szintje nagyon magas, amely hormon a férfias tulajdonságok kialakulásáért felelős. A felnőtt hiéna nőstények nagyobbak a hímnél, és agresszivitásuk sem marad el tőlük. Erejük mellett az is segíti őket, hogy rokoni kapcsolatban állnak egymással, így számítanak az uralkodó nemnek a csapaton belül.

0217 0218

A foltos hiénák etetése része annak az állatbemutató programnak, amelyet március közepétől november első napjáig tartanak hétfő kivételével minden nap. Az etetésük mellett egy rövid előadással mutatják be őket, elmondva, hogy mennyi tévhit él a hiénákról, amelynek kevés köze van a valósághoz. Az egyik ilyen meghatározó hit a táplálkozására vonatkozik, vagyis, hogy gyáva állatként kizárólag dögöt esznek csak. Ez nem igaz, félelmetes és nagyon hatékony vadászok, amelyek akár az oroszláncsapatokkal is összecsapnak az elejtett zsákmányért.

Forrás: zooszeged.hu
Fotók: Endrédi Lajos