Hátborzongató, de a pókok is képesek dorombolni

0
1 572 megtekintés
pók
Swing Szerelem Szulák

A legtöbb pókfaj vibráció útján kommunikál társaival, vagyis megrezegtetik hálójukat, esetleg egy növény levelét, a tanulmányban résztvevő farkaspókféle azonban más módszerhez folyamodik. Tapogatólábaival a leveleket rezgeti, közben pedig monoton hangot ad ki, ami pontosan úgy hangzik, mint a macskák dorombolása.”Bár a hang rendkívül halk, egy csöndes szobában képesek lennénk meghallani az udvarló pók énekét,” mesélte George Uetz biológus.

A hangot vibrométerrel rögzítették, majd a felvételt hanggá alakították, közben a kiadott akusztikus zajt is felvették. Kiderült, hogy a vibráció és a “dorombolás” különválasztható, így megállapították, hogy utóbbi valószínűleg az udvarlásban játszik szerepet, hiszen a nőstény akkor is reagált a hangra, mikor kizárólag az akusztikus szignált játszották le. A hangot az emberi fül nagyjából egy méterről képes érzékelni.

Íme a felvétel:

A különös felfedezés azért egyedülálló, mert eddig nem volt ismert tény, hogy a pókok az emberi fülhöz hasonló érzékszervvel rendelkeznének. A magyarázat a jelenségre az, hogy a kommunikáció ilyen formában csupán akkor működik, ha a nőstény is, és a hím is könnyen vibráló felületen helyezkedik el, ugyanis lábaikkal érzékelik a hangokat.

Fotó: erezmarom.com